Stelling: we moeten terug naar het ziekenfonds

Tien jaar geleden werd het ziekenfonds afgeschaft en de zorgverzekering geïntroduceerd. Sindsdien zijn er veel dingen veranderd, zowel positief als negatief. Wat vindt u, zijn we erop vooruit gegaan?

Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw werden in Nederland tal van ziekenfondsen opgericht. Het ziekenfonds was bedoeld om mensen met een laag inkomen of een uitkering te verzekeren van zorg. Hogere inkomensgroepen (vanaf 33.000 euro in 2005) kwamen niet in aanmerking voor het ziekenfonds, zij konden een particuliere zorgverzekering afsluiten. Het fonds had zowel voor- als nadelen.

Voordelen

- mensen met een laag inkomen meden geen zorg, omdat die betaalbaar was
- het ziekenfonds was toegankelijk
- het zorgpakket dat mensen ontvingen, was redelijk uitgebreid

Nadelen

- voor artsen was het winstgevender om mensen met een particuliere zorgverzekering eerder en soms 'beter' te behandelen, omdat de vergoeding die artsen voor deze groep kregen, hoger was dan die voor ziekenfondspatiënten
- er ontstonden flinke wachtlijsten
- door de vergrijzing en andere kostenstijgingen werden de zorguitgaven onbeheersbaar

Overstap naar zorgverzekering

In 2006 werd afscheid genomen van het ziekenfonds en kwam er een verplichte basisverzekering die voor iedereen hetzelfde is. Mensen kunnen hun basisdekking naar wens uitbreiden met één of meer aanvullende verzekeringen. Het idee achter het huidige stelsel is dat de zorgverzekeraars met elkaar concurreren op de prijs. Niet alleen om de premie zo laag mogelijk te houden, maar ook de totale zorgkosten.

Wat vindt u?

Is de overstap naar een verplichte basisverzekering met eigen risico/bijdrage een goede keuze geweest? Onze stelling luidt: 'we moeten terug naar het ziekenfonds'. Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Bron: Zorgwijzer

Dit is een overzicht met uw reacties

488 Comments

Door G.Braster (niet gecontroleerd) op wo, 10-8-2016 - 11:27

Alleen de zorg ziekenhuis artsen en apothekers zijn er beter van geworden.

Door Jantje (niet gecontroleerd) op di, 24-5-2016 - 13:49

van al het privatiseren is niemand beter geworden behalve de directeuren en commissies en raden van bestuur in deze bedrijven(zorg, spoor, ouderenzorg,woningcooperaties, enz enz) met gigantische salarissen en gigantische bonussen kunnen ze zich verrijken over de ruggen van jan met de pet die steeds meer moet betalen voor minder!!!! de politiek slaapt verder...

Door cathy westerhoff (niet gecontroleerd) op ma, 23-5-2016 - 09:05

het is alleen maar duurder geworden en moeilijke toegangkelijk.
Zelfs een declaratiebrief kan er nog maar net af en een enveloppe is echt te veel moeite[ te duur?]
Nee we zijn er niks mee opgeschoten. cathy

Door B.Hesse (niet gecontroleerd) op vr, 20-5-2016 - 18:36

Vroeger ttv het zf leek de premie laag en geen eigen risico. Ook de particulier koos een hoog eigen risico en werd tevens door de werkgever voor de premie flink gecompenseerd. Alleen de 65 plusser-particulier betaalde op de Spp-polis een flinke premie. Jaarlijks ging de particuliere premie met 10-procent omhoog en de werkgevers klaagden over veel te hoge werkgeverslasten. D66 en vvd hebben de zorgverzekering er doorheen gepusht. Het ministerie van gezondheid had geen grip op de kosten. Nu hebben we ahw een nieuw ziekenfonds bestuurd en bepaald door de overheid. De 4 grote verzekeraars moeten alleen de wet uitvoeren en krijgen de zwarte piet. Dit noemen we democratie. Terwijl de overheid geen grip heeft op zorgaanbieders en farmaceuten. Het particuliere systeem - met ook premie voor kinderen en een hoog eigen risico, had de laagste schadelast, omdat elke verzekerde exact wist wat de kosten waren omdat hij/zij elke rekening onder ogen kreeg. Nu wordt achter de rug om gedeclareerd en is elk besef en controle weg en geen enkele financiele prikkel. Een groot aantal zorgaanbieders m.n de specialisten in een maatschap en ziekenhuizen maken hiervan flink gebruik. Maar ja de gekozen politiek heeft met deze wet ingestemd. En als zo vaak, kunnen ze de effecten niet overzien.

Door ligtenberg (niet gecontroleerd) op vr, 20-5-2016 - 17:24

graag terug, De aanbieders van zorgverzekering, denken in de eerste plaats aan zichzelf. Hoe kunnen wij zelf meer winst maken door premies te verhogen, en ieder jaar weer minder voorzieningen aan te bieden. De directeuren en managers weten wel hoe ze de grootst mogelijke bonus krijgen.
De verzekerden(patienten) zijn hiervan de dupe, zij betalen steeds meer voor minder zorg.

Door A. Mensink (niet gecontroleerd) op do, 19-5-2016 - 22:04

de zorg moet niet concurrerend zijn. Het enige wat dan telt is geld, zoveel mogelijk winst en de mens ziet men dan niet meer. Op deze manier zullen er zelfs mensen sterven, omdat men de zorg niet kan betalen. In een land als het onze is dit echt te gek. We hadden in de tijd van het ziekenfonds; als land, één van de beste gezondheidszorgen en dit is verkwanseld. Dis terug naar het ziekenfonds!

Door Ria (niet gecontroleerd) op wo, 18-5-2016 - 22:46

Inderdaad terug. Ongelofelijk wat destijds allemaal mogelijk was, terwijl je nu naast je premie en eigen risico ook nog eens steeds meer medicijnen zelf moet betalen.

Door Louis Stap (niet gecontroleerd) op wo, 18-5-2016 - 21:18

Al de zakkenvullende verzekeringen,mogen geen winst maken maar er komen steeds meer verzekeringsmaatschappijen bij alsof het sociaalvoelende instellingen zijn,nee gewoon 1 landelijke verzekeringsbank b.v. SVB dus geen tientallen directies commissarissen enz.van diverse maatschappijen.
Ook van het gemeenschapsgeld ziekenhuis direkteuren aanpakken met te hoge....

Door Louis Stap (niet gecontroleerd) op wo, 18-5-2016 - 21:14

Al de zakkenvullende verzekeringen,mogen geen winst maken maar er komen steeds meer verzekeringsmaatschappijen bij alsof het sociaalvoelende instellingen zijn,nee gewoon 1 landelijke verzekeringsbank b.v. SVB dus geen tientallen directies commissarissen enz.van diverse maatschappijen.
Ook van het gemeenschapsgeld ziekenhuis direkteuren aanpakken met te hoge....

Door S.Bakker (niet gecontroleerd) op wo, 18-5-2016 - 19:34

Door het hoge eigen risico, zijn er gezinnen die zich niet verzekeren. Ziekenfonds werd ingehouden van het loon, veel betere regeling en niet zo kostbaar.
Terug naar ziekenfonds Prima.