Veel misverstanden over de zorgverzekering

Bijna de helft van de verzekerden (44%) weet niet wat voor een basisverzekering hij heeft afgesloten. Een derde heeft nog nooit van de basispolis gehoord.

Misverstanden

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise naar de kennis over de zorgverzekering. De gemiddelde Nederlander scoort slechts een 5.3. Over vergoedingen leven veel misverstanden: zo weten weinig mensen dat logopedie (18%) en medicijnen (35%) in de basisverzekering vallen.

Bij het merendeel (73%) is bekend dat fysiotherapie pas vanaf de 21ste behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook weet bijna iedereen (92%) dat de huisarts volledig wordt vergoed en 72% dat er voor de huisarts geen eigen risico geldt.

Eigen risico

Een minderheid (39%) is ervan op de hoogte dat alleen geldt voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Veel verzekerden (86%) weten dat het eigen risico vrijwillig te verhogen is in ruil voor korting op de premie. Ongeveer de helft weet niet dat het eigen risico ook voor spoedeisende hulp (48%) en ambulancevervoer (50%) geldt.

Test uzelf

Wat weet u eigenlijk over het eigen risico? U kunt nu een test doen om hierachter te komen. Let op: er is een verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage, ook in 2016.

Bron: www.pricewise.nl/

9 Comments

Door Meijer (niet gecontroleerd) op zo, 13-12-2015 - 16:35

Waarom vind ik nergens de meededeling ,dat als je eigen risico in b.v. 2014 niet helemaal verbruikt is je deze in 2015 alsnog moet betalen.
Ik kreeg einde 2015 nadat ik mijn eigen risico van dat jaar betaald had, ook nog een rekening van 235.35 euro omdat een rekening uit 2014 niet eerder gedeclareerd was door het ziekenhuis.
Als dit regel is waarom weten we dit dan niet? We moeten dus zelf bij het ziekenhuis nagaan of onze rekeningen optijd gedeclareerd worden,want zo'n verassing op het eind van het jaar is heel frusterend.

Door Antonie Dubbelman (niet gecontroleerd) op za, 28-11-2015 - 14:55

Door de vermarkting van de zorg zijn patiënten consumenten geworden, maar zonder de daarbij behorende vrijheid. Overheid en verzekeraars bepalen samen wat de ‘consument’ aan zorgkosten kwijt is. Voor de patiënt die veel zorg nodig heeft bestaat er geen keuzevrijheid, en daarmee is Hoogervorst's herziening van het zorgstelsel een farce gebleken. De premies en de eigen bijdrage hebben de zorgverzekeraars een instrument in handen gegeven om winsten te generen. Een deel van die winst gaat op aan reclame, terwijl vergoedingen worden afgeknepen. De bemoeienis van verzekeraars met de zorg gaat hun competentie ver te buiten. Markt en zorg gaan niet samen.

Door Carlo (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 23:29

Wordt het geen tijd dat we weer naar vroegere tijden terug gaan. Nu komen er steeds weer andere verzekeraars bij. Je ziet de bomen niet meer door het bos, wat je wel ziet dat alles veel duurder wordt tegen minder zorg.

Door Marian Boutkan (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 12:20

Is het niet te gek voor woorden dat we onderhand overspannen worden van al dat gedoe. Heel die privatisering is een grote mislukking. Als je ziet hoeveel aanbieders er zijn en flink verdienen, hoeveel reclame er gemaakt wordt, als je ziet dat ook de vergelijkingssites er aan verdienen dan kan het volgens mij stukken goedkoper ook. Dit kan niet goed gaan zo want mensen die iets mankeren stellen het uit vanwege de eigen risico en als ze dan gaan omdat het niet anders kan is het te laat of kost het nog meer.Daarom draaien ziekenhuizen trouwens ook met verlies want als het even kan gaan we niet want het kost geld en dat hebben we niet allemaal zomaar even. Een basisverzekering voor iedereen gelijk en geen eigen risico.

Door A.Wagenaar (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 10:38

Er wordt steeds over de zorgpremie gepraat. De inhoudingen bij je pensioen b.v. verhogen de premie substantieel en daar wordt geen kik over gegeven() W1e legt het uit?

Door A.Wagenaar (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 10:37

Er wordt steeds over de zorgpremie gepraat. De inhoudingen bij je pensioen b.v. verhogen de premie substantieel en daar wordt geen kik over gegeven() W1e legt het uit?

Door H Smulders (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 09:54

Dit is een geldverslindend systeem met grote wachtlijsten ten gevolg.Specialisten vertrekken uit ziekenhuizen om elders onderdak te vinden.Hier is iets aan de hand wat ons,verzekerde,veel geld gaat kosten

Door G.W.E. van den Brule (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 08:45

Bij het merendeel (73%) is bekend dat fysiotherapie pas vanaf de 21ste behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering: dit geldt alleen voor een chronische indicatie(1e 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering)

Door K. Rozema (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 08:32

En dan blijft het nog onduidelijk wanneer je vanaf het 22e fysioconsult fysio wel of niet verder vergoed krijgt.