Wat weet u over het eigen risico?

Test jezelf

Bijna een derde van de Nederlanders betaalt voor zorg waarvan hij niet wist dat dit onder het eigen risico viel, aldus onderzoeksbureau Markteffect. Hoe is het met uw kennis van het eigen risico gesteld?

De Eerste Hulp in het ziekenhuis valt onder je eigen risico. Waar of niet waar?

Wie ’s avonds of in het weekend met spoed een arts nodig heeft, wil snel geholpen worden. Voor de portemonnee maakt het groot verschil waar je dan naartoe gaat. De Eerste Hulppost van het ziekenhuis valt wél onder het eigen risico, de Huisartsenpost in hetzelfde ziekenhuis niét. Ga dus, indien mogelijk, eerst langs de Huisartsenpost. Wellicht kan de huisarts aldaar een bloedende wond bijvoorbeeld toch hechten.

Als je na een hartinfarct in de ambulance terechtkomt, kost dat geen eigen risico. Klopt dat?

Uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ blijkt dat 39 procent van de Nederlanders denkt dat een ambulance of spoedeisende hulp in het ziekenhuis niet onder het eigen risico valt. Helaas, dit is onjuist: er moet wél worden afgerekend.

Medicijnen vallen soms wel, maar soms ook niet onder het eigen risico. Feit of fabel?

Geneesmiddelen vallen onder het eigen risico, ook als ze door de huisarts zijn voorgeschreven – maar soms ook niet. Verschillende zorgverzekeraars hebben een voorkeursbeleid, ook wel ‘preferentiebeleid’ genoemd. Dit betekent dat zij bepaalde (goedkopere) medicijnen niet onder het eigen risico laten vallen.

Hetzelfde geldt voor hulpmiddelen waarvoor de verzekeraar een voordelig contract heeft afgesloten met de fabrikant of leverancier. Sandra de Jong van de Consumentenbond: "Stel dat je bloeddrukverlagers gebruikt, en je verzekeraar laat een bepaalde bloeddruk­verlager niet onder het eigen risico vallen: dat scheelt nogal." Ben je op zoek naar een verzekeraar voor volgend jaar, controleer dan welke medicijnen bij deze verzekeraar buiten het eigen risico vallen. Je kunt die informatie vinden op de website van de zorgverzekeraar of met de verzekeraar bellen.

Een jaar later kun je alsnog een eigen-risico-rekening op de mat krijgen. Of mag dat niet?

Een ziekenhuisrekening die ten koste gaat van je eigen risico, kan inderdaad zomaar een jaar later nog binnenkomen. Dat komt doordat ziekenhuizen werken met DBC’s: diagnose behandeling combinaties. In die DBC’S staan de declaraties van het ziekenhuis voor specialistische zorg. Zolang een ziekenhuis zo’n DBC niet 'sluit' (bijvoorbeeld omdat de patiënt wordt terugverwacht voor aanvullende behandelingen), blijft die DBC meetellen voor het eigen risico van de patiënt. Zo kan het dus gebeuren dat een patiënt die in 2014 een specialist zag, eind 2015 alsnog een rekening krijgt waarin het eigen risico wordt verrekend.

Klagen over zo’n nagekomen rekening heeft meestal geen zin. Juridisch staat het ziekenhuis in z’n recht. Sandra de Jong van de Consumentenbond: "Voor patiënten is zoiets niet te volgen. Ziekenhuizen moeten wat ons betreft aan het eind van elk kalenderjaar hun rekeningen afsluiten. Maar voorlopig is dat niet zo en blijft het systeem zeer ingewikkeld."

Bron(nen):

4 Comments

Door mevr. Bastian (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 23:46

Wat maakt het eigenlijk uit wat onder het eigen risico valt?
Of je nou a of b van die 385 euro moet betalen, een beetje zorg-nodig-hebbend persoon moet toch die 385 euro afrekenen, daar zit je zo aan met wat medicijnen en wat overige "pech".

Door dhr. F.Rienstra. (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 15:34

Indien men het eigen risico van 2015 nog niet heeft opgebruikt,en in 2016 komt er nog een rekening betreffende 2015
dient deze rekening te worden verrekend met het eigen risico van 2015.

Door Jos (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 11:05

Ik vind het zo een raar woord, "EIGEN RISICO" Je hebt niets te kiezen of je wel of niet wilt worden behandeld als je een ongeluk krijgt. Er wordt een ambulance besteld en je wordt vervoerd. Dus is het niet je Eigen risico. En dan nog vind ik dit erg discriminerend en verschil maken van mensen die ziek zijn en gezond. Dit moet verdwijnen. En de arts mag bepalen of dit noodzakelijk iets was of niet. Niemand gaat voor zijn plezier naar het Ziekenhuis of slikt tabletten tegen een orgaan wat niet goed werkt.

Door J.P.M. Tool (niet gecontroleerd) op do, 26-11-2015 - 13:59

Goed dat u aandacht geeft aan het eigen risico. maar er is nog een grote onbekende onder verzekerden en dat is het volgende. Ik zal aan de hand van een voorbeeld proberen uit te leggen wat ik bedoel. Stel dat u in 2015 tot aan december totaal geen eigen risico hebt gebruikt omdat u geen zorg nodig had, dan staat er dus nog een bedrag open van 375 euro. Medio december wilt u een afspraak maken met een specialist en u maakt die afspraak op 28 december 2015 voor een consult in januari 2016. Op het moment van de afspraak (december) wordt de DBC code aangemaakt en kost u dat telefoontje 375 euro. Als u de afspraak in januari had gemaakt gaat het consult af van het eigen risico van 2016 want immers wordt de DBC-code dan aangemaakt in 2016.Waarschijnlijk is het dat het consult wordt gevolgd door een behandeling waardoor het gehele eigen risico van 2016 wordt verbruikt.
Met vriendelijke groet,

Hans Tool