Zorgpremie gaat flink omhoog: 5 redenen waarom

De premie voor een zorgverzekering gaat volgend jaar gemiddeld omhoog met ruim tien euro per maand. Bronnen rond het kabinet melden dat dit tijdens Prinsjesdag bekend wordt gemaakt.

Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basisremie van 1432 euro, wat 124 euro meer is in vergelijking met vorig jaar. Per maand gaat het om 10,33 euro extra. Dit is een richtlijn voor de zorgverzekeraars die in het najaar zelf hun tarieven bepalen. 

De zorgpremie gaat komend jaar stijgen om vijf redenen:
 

1. Door de goede economie lopen de lonen en prijzen in de zorg op. 

2. De premie is vorig jaar te hoog geraamd en dus ook de bijdrage door gepensioneerden, ondernemers en werkgevers. Dat moet rechtgetrokken worden door de zorgpremie komend jaar te verhogen.

3. De zorgkosten groeien zonder lonen en prijzen ook. Hieronder vallen de extra zorg die geleverd wordt door de vergrijzing, nieuwe of betere behandelingen en medische hulpmiddelen of medicijnen die het pakket in zijn gestroomd. 

4. De financiering van de wijkverpleging wordt sinds 2015 langzamerhand overgeheveld naar de zorgverzekering. 

5. De premie stijgt een beetje extra voor iedereen doordat er volgend jaar niets verandert aan het eigen risico. 

Tegenover de hogere premie staat voor mensen met een minimuminkomen een hogere zorgtoeslag. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de zorgtoeslag met maximaal 92 euro en voor meerpersoonshuishoudens  is dit 277 euro. 

Het ministerie van Volksgezondheid zal de cijfers tot Prinsjesdag niet bevestigen. 

Bron(nen):