Zorgpremies zijn bekend

Dokter witte jas
Getty Images

Bijna twee op de drie Nederlanders maakt zich zorgen over het betalen van de zorgverzekering in 2024. Hoever stijgt uw premie?

Vanaf 1 januari gaan de zorgpremies bij alle verzekeraars omhoog. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 5 euro en 8,50 euro duurder. Een basispolis kost in 2024 gemiddeld 147,35 euro per maand, wat 9 euro meer is dan nu.

Bij RTL Nieuws vindt u een compleet overzicht van de nieuwe zorgpremies >>

Grote zorgen over betalen

Negen procent maakt zich zorgen over het mogelijk niet kunnen betalen van de zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer. Iets meer dan de helft is in lichte tot gemiddelde mate bezorgd. Een minderheid van bijna veertig procent maakt zich helemaal geen zorgen over het betalen van de premie.

Veel verzekerden overwegen daarom wijzigingen in de verzekering aan te brengen. Bijna dertig procent overweegt de huidige zorgverzekering aan te passen. Een kwart overweegt te wisselen naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering. De belangrijkste reden voor een overstap of aanpassing is het wisselen van zorgverzekeraar voor een lagere premie. Het verlagen of schrappen van een dekking, bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts, wordt ook veel genoemd. Hetzelfde geldt voor een overstap naar een andere zorgverzekeraar voor een betere dekking, voorwaarde of service. Het verhogen van het eigen risico in ruil voor een lagere premie is minder in trek.

Honkvast

Bijna de helft van de respondenten is van plan bij de huidige zorgverzekeraar te blijven zonder wijzigingen. Drie kwart van deze groep is tevreden over de bestaande dekking, service en voorwaarden. Een op de vijf vreest onvoorziene financiële gevolgen bij een overstap, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte of omdat men onder behandeling is. Een op de zes blijft zitten vanwege de collectieve korting bij de werkgever. Ook zijn er mensen die een overstap teveel gedoe vinden.

Gemiddeld stapt ieder jaar zo'n zes tot zeven procent van de verzekerden over. Begin dit jaar was dat 8,5 procent, een record. De oude verzekering opzeggen kan tot het eind van het jaar. Een nieuwe verzekering afsluiten kan tot 1 februari, maar het is verstandiger om eerst een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en dan de oude op te zeggen.

Auteur