Zorgverzekering vergelijken kan dit jaar nog meer opleveren

Doordat de premies voor zorgverzekeringen voor 2021 nog verder uiteen lopen tussen de verschillende zorgverzekeringen dan andere jaren, valt er dit jaar nóg meer te besparen.

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de besparing voor je zorgverzekering in 2021 gemiddeld kan oplopen tot bijna 600 euro per jaar. In 2020 was dit nog ongeveer 500 euro per jaar.

Flinke premieverschillen in 2021

Geld.nl berekende voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften de premieverschillen voor de zorgverzekering 2021. Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 504 euro per jaar.

Aanvullende zorgverzekering tot 823 euro goedkoper

Wie naast de basisverzekering één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit, kan in 2021 zelfs nog meer besparen. De meeste mensen die zich aanvullende verzekeren, kiezen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro. Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op je zorgverzekering hierdoor bijna 600 euro per jaar.

Bron: Geld.nl

Waarom verschillen de zorgpremies zoveel per verzekeraar?

Vooral bij de basisverzekeringen zijn de grote premieverschillen opvallend, omdat de wettelijk vastgelegde dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Dat de premies toch zoveel verschillen, komt vooral door de vrije zorgkeuze, want de duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze. Daarnaast regel je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online.

Zorgplafond

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het nu nog belangrijker om niet alleen te kijken naar de maandelijkse premie, maar vooral naar de zorg die wel, niet of slechts gedeeltelijk wordt geboden. Welke zorg vergoed wordt hangt af van de afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgverleners. Maak daarom voordat u gaat vergelijken een inschatting van de zorg en de medicijnen die u volgend jaar denkt te gaan gebruiken en van wie u die zorg betrekt. Het is helaas niet zo, dat wat dit jaar vergoed wordt, ook volgend jaar betaald wordt door de verzekeraar: ze sluiten ieder jaar nieuwe contracten af. Maakt u gebruik van fysiotherapie: Let dan extra goed op! De vergoedingen voor fysiotherapie gaan in 2021 behoorlijk op de schop.

In sommige gevallen zit daar een zogeheten 'zorgplafond' bij. Dat betekent dat zorgverleners niet meer dan een bepaald maximum voor het hele jaar vergoed krijgen. Komen de kosten daarboven? Dan moeten zorgverleners dat uit eigen zak betalen en dat kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot een patiëntenstop.

Door de grote verschillen in premies in voorwaarden in 2021 is het nu dus nog belangrijker om uw zorgbehoefte en de zorgverzekering eens kritisch tegen het licht te houden en wellicht over te stappen. Dat kan tot 31 december 2020.