Zorgverzekering vergelijken kan dit jaar nog meer opleveren

Doordat de premies voor zorgverzekeringen voor 2022 nog verder uiteen lopen tussen de verschillende zorgverzekeringen dan andere jaren, valt er dit jaar nóg meer te besparen.

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Zorgwijzer.nl blijkt dat de besparing voor alleen al de basis zorgverzekering in 2022 gemiddeld kan oplopen tot meer dan 500 per jaar.

Flinke premieverschillen in 2022

Zorgwijzer.nl berekende ook voor de veel voorkomende aanvullende zorgvragen de premieverschillen voor de aanvullende zorgverzekeringen in 2022. Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie dan zelfs meer dan 600 euro per jaar.

 

Waarom verschillen de zorgpremies zoveel per verzekeraar?

 

Vooral bij de basisverzekeringen zijn de grote premieverschillen opvallend, omdat de wettelijk vastgelegde dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Dat de premies toch zoveel verschillen, komt vooral door de vrije zorgkeuze, want de duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze. Daarnaast regel je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online.

 

Door de grote verschillen in premies in voorwaarden in 2022 is het nu dus nog belangrijker om uw zorgbehoefte en de zorgverzekering eens kritisch tegen het licht te houden en wellicht over te stappen. Dat kan tot 31 december 2021.