Zorgverzekering: wat is een naturapolis?

Getty Images

U kunt voor uw basis zorgverzekering kiezen uit drie vormen: naturapolis, combinatiepolis en de restitutiepolis. Wat is het verschil eigenlijk?

Met een naturapolis heeft u recht op dezelfde zorg uit de basisverzekering als iemand met een restitutieverzekering. U kunt alleen niet naar elk ziekenhuis of zorgverlener toe. Waarom niet?

Afspraken

Zorgverzekeraars maken elk jaar afspraken met diverse zorgverleners. Op die manier proberen zij de kosten van de zorg te drukken. Wanneer u een naturapolis hebt, krijgt u vaak alleen de gehele behandeling vergoed wanneer u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. U kunt wel naar een zorginstelling van uw eigen keuze, maar dan moet u er rekening mee houden dat niet de gehele rekening wordt vergoed.

Restitutiepolis

Met een restitutieverzekering kunt u zelf uw zorgaanbieder kiezen. Maar u moet wel eerst zelf de rekening van de zorgaanbieder (bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek) betalen. Daarna worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed. Omdat u naar zorgaanbieders kunt waarmee de verzekeraar geen prijsafspraken heeft gemaakt, heeft de zorgverzekeraar minder invloed op de gedeclareerde kosten. Hierdoor is de premie van de restitutiepolis meestal hoger dan die van een naturaverzekering.

Goedkoper

Een naturapolis is over het algemeen goedkoper dan de restitutiepolis waarbij u meer keuzevrijheid hebt. Ook worden de rekeningen direct naar uw zorgverzekeraar gestuurd. U krijgt dus niet eerst de rekening thuis en hoeft deze ook niet te voor te schieten. Dat regelt de zorgverlener allemaal rechtstreeks met uw zorgverzekering.

Auteur