9 vragen over pijnstillers

Welke pijnstiller werkt het beste? Dat verschilt per persoon. Plus Gezondheid beantwoordt negen veelgestelde vragen over pijnstillers.

1. Welke pijnstillers kunt u zonder recept kopen?

Heel veel merken met elk hun eigen pijnstillende stoffen. De drie meest voorkomende zijn: paracetamol, carbasalaat-calcium en ibuprofen. U heeft met deze stoffen een kleine kans op bijwerkingen, met paracetamol de kleinste. Paracetamol is te koop onder merknamen als Hedex, Panadol, Momentum, Sinaspril en Paracetamol en met de naam van een winkelketen erop als 'merkloze' paracetamol. Ibuprofen als 'merkloze' ibuprofen en onder andere als Brufen en Advil. Merknamen voor carbasalaatcalcium zijn Ascal en Carbasalaatpoeders.

2. Wanneer neemt u welke pijnstiller?

De drie genoemde pijnstillende stoffen werken ongeveer even goed tegen de pijn, maar niet bij iedereen hetzelfde. Dus als het met de ene pijnstiller niet lukt om de pijn te verdrijven, dan zou het met een ander wel kunnen lukken. Bij gewrichtspijnen en grieperigheid werken carbasalaatcalcium en ibuprofen beter dan paracetamol. Maar ze hebben vaker een schadelijke invloed op het maag- en darmslijmvlies.

3. En hoe zit het met Aspirine en andere pijnstillers?

In receptvrije pijnstillers kunnen behalve de drie genoemde stoffen ook acetylsalicylzuur of naproxen zitten. Acetylsalicylzuur is verkrijgbaar als Alka-Seltzer,
Aspro, Aspirine en merkloos acetylsalicylzuur. Vroeger werd dat veel gebruikt, maar inmiddels is carbasalaatcalcium ontwikkeld. Dat is wat vriendelijker voor de maag dan acetylsalicylzuur. Naproxennatrium (merknaam Aleve) is eenzelfde soort stof als ibuprofen. Het werkt wat langer dan de andere pijnstillers.

De meeste andere vrij verkrijgbare pijnstillers bevatten meer dan één werkzame stof. De tweede en/of derde stof kan een andere zijn dan de vijf hier genoemde stoffen. Deze combinaties worden afgeraden omdat de pijnstillende werking niet beter is, maar de kans op bijwerkingen wel groter. In andere combinaties zit een pijnstillende stof en vitamine C of cafeïne. Men verwacht dat deze combinaties geen beter effect op de pijn hebben, met uitzondering van spanningshoofdpijn, waarbij de toevoeging van coffeïne misschien helpt.

4. Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Maag- en darmklachten zijn de meest voorkomende bijwerkingen van carbasalaatcalcium, acetylsalicylzuur, ibuprofen en naproxen. De kans op bijwerkingen is groter bij ouderen vanaf 60 jaar. Vooral bij hoofdpijn moet u oppassen. Langdurig gebruik van pijnstillers kan juist hoofdpijn veroorzaken. Op een gegeven moment houdt u de situatie in stand: de pijn bestrijdt u met een pijnstiller die weer pijn opwekt.

5. Hoeveel pillen mag u per dag?

In de bijsluiter staat hoeveel tabletten of capsules van welke sterkte u op één dag mag innemen. Deze hoeveelheden zijn veilig. Als u meer slikt, dan wordt de kans op bijwerkingen groter. Zoals leverstoornissen bij paracetamol en maag- en darmproblemen bij de andere pijnstillers.

6. Hoe lang mag u ze slikken?

Wanneer de pijn langer dan een à twee weken duurt of wanneer de pijn telkens terugkomt, is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets mis en dat moet u niet negeren. Verder geeft langdurig slikken van pijnstillers een grotere kans op bijwerkingen dan kortdurend gebruik.

7. Wanneer beter niet?

In ieder geval kunnen mensen die een maagbloeding hebben gehad of die anti-stollingsmedicijnen gebruiken, beter geen carbasalaatcalcium, acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen gebruiken. Als u een andere ziekte hebt of andere medicijnen gebruikt, lees dan de bijsluiter of raadpleeg uw arts of apotheker.

8. Hoeveel kosten ze?

De prijzen lopen nogal uiteen. Het goedkoopst zijn de 'merkloze' paracetamoltabletten. Ze zijn te koop vanaf enkele centen per tablet. Pijnstillers worden alleen vergoed door de zorgverzekeraars als ze door een arts worden voorgeschreven voor chronisch gebruik.

9. Helpt aspirine hartklachten voorkomen?

Ja en nee. Mensen met hartklachten krijgen acetylsalicylzuur (aspirine) of carbasalaatcalcium om de kans op verdere klachten te verminderen. Ze werken door het bloed wat dunner maken. Maar het is niet bewezen dat aspirine bij gezonde mensen ook helpt om hartklachten te voorkómen.

5 Comments

Door Paulien (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 18:36

Waarom wordt bijv. Voltaren(werkzame stof diclofenac) niet genoemd? Dat is toch ook vrij verkrijgbaar?
Mij helpt het beter dan de genoemde middelen.
Alleen had ik begrepen van de arts dat paracetamol geen schade kon voor de lever, en diclofenac en ibuprofen juist wel.

Door Ria (niet gecontroleerd) op ma, 4-1-2016 - 18:06

Prednisolon krijgt u om erger te voorkomen. Het wordt bij vele klachten gegeven: ernstige eczeem, longklachten, na transplantaties, bij astma etc. Een kuurtje prednisolon, wat men in de wandelgangen vaak een paardenmiddel noemt, zorgt ervoor, dat u hopelijk weer snel op de been bent.

Door Cisca Voogd (niet gecontroleerd) op ma, 4-1-2016 - 16:32

Carbasalaatcalcium is toch een bloedverdunner en geen pijnstiller, ik heb deze als zodanig voorgeschreven gekregen

Door loes (niet gecontroleerd) op ma, 4-1-2016 - 14:19

edvanpol; de uitwerking staat als het goed is op de bijsluiter.

Kijk uit met het (teveel) slikken van ibuprofen en naproxen! Vorig jaar ging het bijna mis, ik slikte naproxen, nog geen half uur later kreeg ik hevige hartkloppingen en vreselijke jeuk. Vijf minuten later viel ik flauw, mijn huid was vuurrood. ben toen met loeiende sirene opgehaald( heb ik niks van gemerkt) en heb van alles ingespoten gekregen in het ziekenhuis, omdat ze het er niet onder kregen. Bleek dat ik een allergische reactie had. Deze pillen slikte ik al vaker, op doktersrecept vanwege een aanhoudende peesschede ontsteking. Mag nooit meer iets met nsaid..( naproxen, ibuprofen, diclofinac ) Dus, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Door edvanpol (niet gecontroleerd) op zo, 3-1-2016 - 10:13

ik heb voor mijn lichte longontsteking prednisolon 5mg gekregen voor 3 weken 45 prednisolon ,wat is eigenlijk de uitwerking daarvan