Het effect van extreme hitte op je lichaam

Minder concentratie en veel vochtverlies

Getty Images

Er wordt geadviseerd om uit de warmte te blijven, goed te drinken en vooral om rustig aan te doen. Dat is niet voor niets, want je lichaam moet hard werken om de lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Dit is wat extreme hitte met je doet.

Veel zweten

Een zichtbare en voelbare reactie op hitte is dat we gaan zweten. Van de zweetklieren die een rol spelen bij de regulatie van de lichaamstemperatuur, zijn er zo’n twee tot vijf miljoen. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat het lichaam tot wel 10 liter zweet per dag verliest. Al die kleine druppeltjes zweet verdampen op je huid en helpen je lichaam zo af te koelen.

Rood hoofd

Je lichaam wil de overmatige warmte zo snel mogelijk kwijt. Bij extreme hitte gaan daarom de bloedvaten onder je huid verder openstaan, zodat de warmte sneller kan worden afgevoerd. Dit is waarom je vaak een hoofd rood krijgt bij extreme warmte of inspanning.

Vermoeid

Het hoofd wordt overigens niet alleen rood, maar ook duf. Omdat het lichaam veel energie kwijtraakt aan het op temperatuur houden van het lijf, blijft er minder energie over voor de hersenen om mee te werken. Dit is waarom je je veel slechter kunt concentreren bij hogere temperaturen. Een lagere bloeddruk werkt hier ook aan mee. Het kan helpen om daarom even de benen te strekken, zodat het bloed weer sneller naar de hersenen kan worden gepompt.

Hart werkt hard

Het vocht dat we verliezen, komt voor een groot deel ook uit de bloedvaten. Het vloeibare deel van ons bloed bestaat voornamelijk uit water. Omdat het vocht in de bloedvaten afneemt, daalt ook de hoeveelheid bloed. Het hart moet daarom harder pompen om al het bloed toch nog het hele lichaam door te krijgen. Hierdoor kan de druk op het hart wat zwaarder worden.

Weinig trek

Is het je wel eens opgevallen dat je minder trek hebt wanneer het zo warm is? Dit komt doordat de ruststofwisseling wordt aangepast. Daarbij is het bloed in je lichaam nodig op andere plekken en zullen sommige organen het met minder moeten doen. De maag en darmen zijn hier ‘de dupe van.’ Minder bloed in deze organen zorgt voor een lager hongergevoel. Pas hierbij op voor diarree, dat hier ook bij kan komen kijken. Het is belangrijk om voldoende te eten met het warme weer, ook wanneer je weinig trek hebt.

Dikke enkels

Gaan je schoenen strakker zitten wanneer het warmer wordt? Dat is logisch. Het vocht dat uit je bloedvaten treedt, hoopt zich namelijk makkelijk op tussen de weefsels van je enkels. Ook je vingers zwellen wat makkelijker op. Dit verschijnsel wordt ook wel oedeem of waterzucht genoemd. Dat het op deze plekken blijft zitten, komt simpelweg door de zwaartekracht. Het kan helpen om regelmatig te bewegen en de spieren in de benen te stimuleren.

Zout houdt vocht vast, maar bij extreme hitte is het ook belangrijk om juist wat zout te eten om niet al het vocht te verliezen. Neem dus gerust een handje zoutjes of een kopje soep en drink daarbij meer water dan je normaal doet. Het advies is zo’n twee liter water op een dag.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting
  • Volkskrant
  • Apotheek.nl