Oorzaken van opgezette voeten

Dikke enkels en voeten door vocht

Op een warme dag krijgen veel mensen opgezette voeten en enkels. Een onschuldige kwaal, maar voeten die dik blijven, kunnen wel wijzen op gezondheidsproblemen. Hoe zorgt u ervoor dat de zwelling weer verdwijnt? En wanneer moet u naar de huisarts?

Als de bloedvaten in uw benen het bloed niet goed afvoeren richting uw hart, krijgt u oedeem, ook wel vochtophoping of waterzucht genoemd. Door de zwaartekracht zakt het overtollige vocht naar beneden. Het hoopt zich vooral op in het onderlichaam. Zo krijgt u gezwollen voeten, enkels en soms ook opgezette benen.

Krappe schoenen

U merkt gemakkelijk of u hier last van heeft: uw schoenen knellen en u ziet dat uw enkels dikker zijn dan anders. Duwt u met een vinger in uw been, dan blijft er een putje staan. Ook uw vingers kunnen opzwellen. Het is niet pijnlijk en de volgende dag is de zwelling weer verdwenen.

Veel mensen krijgen dikke voeten en enkels in de zomer. Uw lichaam kan de warmte dan niet goed kwijt en houdt meer vocht vast. Lang wandelen of juist zitten, bijvoorbeeld tijdens een verre vliegreis, kan uw voeten doen opzwellen. Overgewicht vergroot het risico op dikke voeten. Daarnaast hebben sommige vrouwen er last van door de anticonceptiepil of vlak voor de menstruatie. Veel medicijnen hebben opgezette voeten en enkels als bijwerking.

Tips bij warm weer

Wat helpt er tegen dikke voeten en enkels? Drink voldoende water. Bewegen is goed voor de doorbloeding en stimuleert de spieren in de benen, waardoor het vocht kan afnemen. Sta regelmatig op en wandel wat rond als u een vliegreis maakt. Zout eten zorgt ervoor dat u vocht vasthoudt, dus probeer minder zout binnen te krijgen. Daarnaast kan het helpen om uw voeten wat hoger te leggen.

Heeft u langdurig gezwollen voeten of benen, dan kan er meer aan de hand zijn.

Zwangerschapsvergiftiging

Gezwollen voeten zijn een veelvoorkomende, onschuldige zwangerschapskwaal. Bent u zwanger en heeft u naast dikke enkels ook hoofdpijn, pijn in de bovenbuik, bent u misselijk en ziet u sterretjes? Dan kan er sprake zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Dit is een combinatie van een hoge bloeddruk en te veel eiwit in de urine. Het doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap. Neem altijd contact op met uw huisarts of verloskundige als u deze symptomen heeft.

Verstuikte enkel

Een blessure aan uw voet of enkel kan ook tot zwelling leiden. Verstapt u zich en klapt uw voet naar binnen, dan kunnen de enkelbanden uitrekken of inscheuren. Door zo'n verstuiking wordt de enkel in korte tijd dik. Leg de enkel hoog en koel deze met een ice pack. Kunt u amper nog vier stappen lopen? Dan heeft u misschien iets gebroken en moet u naar de dokter. Ook als de pijn en zwelling na vier dagen nog niet afgenomen is, is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Slecht werkende aderen

Als uw aderen niet goed functioneren, neemt de druk erin toe waardoor er vocht door de aderwand ‘lekt’. Dit leidt tot vocht in de benen. In het begin heeft u vooral ’s avonds opgezette enkels. Verslechteren de aderen nog meer, dan blijven uw enkels en onderbenen de hele dag gezwollen. Medicijnen helpen niet, de behandeling bestaat uit zwachtels die de zwelling verminderen en de benen omhoog leggen. Daarnaast is regelmatig bewegen belangrijk. Zijn de benen weer geslonken, dan kunt u elastische steunkousen gaan dragen.

Ontstekingen

Patiënten met zenuwschade als gevolg van diabetes of andere problemen met de zenuwen in de voeten zijn gevoeliger voor infecties aan de voeten. Bovendien voelen zij een wondje vaak niet. Een ontstoken voet kan opzwellen. Als u diabetes heeft, is het daarom belangrijk om dagelijks uw voeten te controleren op blaren, wondjes, verkleuring en zwelling. Regelmatig een pedicure met de aantekening ‘Diabetische Voet’ bezoeken, helpt voetproblemen voorkomen. Met een ontsteking of wondje dat maar niet geneest, kunt u bij de huisarts terecht.

Trombose

Een bloedpropje in een ader in uw been kan ervoor zorgen dat uw bloed niet meer goed terugstroomt richting het hart. Het been wordt dan vaak ineens of binnen een paar dagen dik, warm, pijnlijk, rood en glanzend. Dit heet een trombosebeen. Zo’n bloedprop is heel gevaarlijk, want het kan los schieten en vervolgens in uw hart of longen vast komen te zitten. Met een echo kan een arts vaststellen of u een trombosebeen heeft. U krijgt dan antistollingsmiddelen en uw been wordt ingezwachteld.

Hart-, lever- of nieraandoening

Soms zijn gezwollen voeten of enkels het gevolg van een aandoening aan het hart, de lever of de nieren. Heeft u langdurig dikke voeten of enkels en is dat niet te wijten aan een van de bovengenoemde oorzaken? Raadpleeg de huisarts. Hij of zij kan een aandoening uitsluiten of besluiten om u bijvoorbeeld plastabletten voor te schrijven.

10 Comments

Door Marianne (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 23:08

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van vochtvasthouden. UItgangspunt bij veel artsen is plastabletten geven en anders steunkousen. Bij een operatie kan het lymfvatnsysteem beschadigd zijn. Ook soms na een ongeval. Ook diverse medictie hebben een uitwerking op het lymfe systeem. Wanneer het lymfesyteem te traag werkt en afvalstoffen niet voldoende worden afgevoerd, krijg je een stroperige en harder lymfevocht wat niet met tabletten is op te lossen. Je kunt een opgezete lymfvaten krijgen die hard aanvoelen en zelfs ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit laatste wordt vaak niet herkend.Het lijkt een spoortje oedeem. Kan ook bij gewrichtsontstekingen voorkomen. Bij twijfel, een huisarts of behandelaar wimpelt het af. Is er een mogelijkheid er eens na te laten kijken bij een lymfoedeeem fysiotherapeut.

Door Marco (niet gecontroleerd) op do, 8-2-2018 - 22:58

Bedankt voor de info, ik heb zelf een partiële dwarslaesie maar dit is iets wat mijn neuroloog me niet heeft verteld maar waar ik de laatste 2 maanden veel last van heb, huisarts en artsen in het ziekenhuis konden ook geen passende verklaring geven toen ik daar lag op verdenking van een longembolie. Uiteindelijk hebben ze meerdere kleine embolieën met bloedverdunners kunnen laten verdwijnen maar de vochtophopingen in mijn benen blijven bestaan.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 4-7-2017 - 18:27

Ik merk dat als ik vitamine E slik ik minder last heb. Toen ik in het verleden eventjes de pil slikt kreeg ik opgezette voeten. Denk dat in het algemeen wel een verstoorde hormoonhuishouding een rol kan spelen.
Bepaalde celzouten kunnen in sommige gevallen ook helpen.

Door Marga (niet gecontroleerd) op di, 27-6-2017 - 22:02

Volgens mijn huisarts komt mijn opgezette voet en enkel met veel pijn en tintelingen doordat ik meerdere keren botten in mijn voet heb gebroken (die niet allemaal in de goeie positie zijn hersteld. Daardoor reageren bloedvaten en zenuwen anders. Door warmte wordt het inderdaad erger. Ik hoop dat ze gelijk hebben. Tot nu toe, uit de zon blijven, meerdere keren per dag natte omslagen met kruiden. Verlicht.

Door hk (niet gecontroleerd) op ma, 26-6-2017 - 08:17

Als een trombosebeen niet op tijd ontdekt wordt dan kan er onherstelbare schade ontstaan aan de lymfevaten (lymfatisch oedeem), waardoor het vocht uit het been niet meer terug getransporteerd wordt. Gevolg:een leven lang elastische kousen dragen- ook/ juist bij warm weer- geen pretje!

Door Marlies Maessen (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 10:14

Helemaal mee eens ,en zou indd. fijn zijn als daar eens meer over bekend werd gemaakt .Want zelfs de (huid)artsen weten geen antwoorden en sturen je weg met "kijk maar op internet".

Door Johnny (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 10:09

Door beschadiging van het ruggenmerg in de nek (fout van de neurochirurg) kan je ook lymfe oedeem in de onderbenen en voeten krijgen.
Het gebeurt niet gelijk maar gaat geleidelijk aan en maak je niet snel de connectie van beschadigd ruggenmerg en lymfe oedeem in de onderbenen en voeten.
Mijn neuroloog deed dat wel en na onderzoek bleek dat het blijvend was en heb ik nu, naast beschadigd ruggenmerg in mijn nek, ook blijvend lymfe oedeem in de onderbenen en voeten en zal ik altijd steunkousen moeten dragen.
Omdat het hier over opgezette voeten gaat zal ik niet vertellen wat voor blijvende klachten ik verder aan het beschadigde ruggenmerg in mijn nek heb overgehouden.

Door marianne (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 08:46

na een heupoperatie kreeg ik zowel in heup als benen opgezette benen.ik ben 3 maanden gezwachteld in het ziekenhuis door dermatoloog.op27 mei onderzoek en uitslag van samenwerkende dermatoloog en vaatchirurg.na een echo was het antwoord geen in of uitwendige spataders.U HEEFT DE DOOD V AN UW DOCHTER NOG N IET VERWERKT EN ZO KON IK NAAR HUIS ZONDER VERDERE BEHAN DELING.WE ZIJN N U 1 JAAR VERDER EN HEB NOG STEEDS DIKKE B ENEN EN STEUNKOUSEN

Door t.vdploeg@home.nl (niet gecontroleerd) op ma, 18-4-2016 - 09:39

Het kan ook lipodeem zijn. Graag informatie hierover in uw volgende uitgave, er is nog weinig bekend bij de mensen over lipodeem.

Door Lia (niet gecontroleerd) op zo, 13-7-2014 - 12:59

Ik heb een trombose been en een longembolie gehad.In het artikel staat: dat het propje los kan schieten en naar het hart of de longen kan gaan.Mij is toen verteld dat het propje bij een trombose been "nooit"naar het hart kan gaan.Dat is een andere circulatie.