Mijn kleinkinderen hebben een fructose-intolerantie. Wat nu?

Mijn kleinkinderen van 10 en 6 jaar hebben een ernstige fructose-intolerantie. Hierdoor hebben zij in het verleden enorm veel last gehad van buikklachten en zijn ze veel ziek geweest, gepaard gaande met slapeloze nachten. Inmiddels weten ze dus dat ze geen fructose mogen hebben, wat betekent dat ze nagenoeg niets mogen eten wat gezond is. Fruit en veel groenten is uit hun eten geschrapt.

Inmiddels gaat het nog niet veel beter en heeft mijn kleindochter van 6 jaar regelmatig last van een lage lichaamstemperatuur. Gisteren was het zelfs 34.4 graden, waardoor ze af en toe gewoon door haar benen zakt. De huisarts zegt daarover dat ze een virus heeft dat op haar botten is geslagen. Als bezorgde grootouder vraag ik me af of er een oplossing is te bedenken. Ze hebben al zoveel artsen en diëtisten bezocht, maar er zit weinig vooruitgang in.
Antoinette

Carole Lasham, kinderarts:

Beste Antoinette,

Ik begrijp je bezorgdheid, zeker als er ondanks een streng dieet geen verbetering is. Dan is de vraag natuurlijk: klopt de diagnose? Het is belangrijk dit te bespreken met de eigen huisarts en eventueel een verwijzing naar de kinderarts als de huisarts dat nodig vindt.

Groeten,
Carole Lasham

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.