E-biketest 2013: Welke e-bike fietst het fijnst?

Getty Images

Drie fietsen steken de duurdere modellen de loef af, oordeelt het testpanel van Pluslezers. En met een kleiner budget kun je ook een prima e-bike aanschaffen…

Ieder jaar is het weer spannend: welke nieuwe fiets met trapondersteuning (e-bike) komt als beste uit de bus? Minstens zo spannend zijn de weersomstandigheden op de dag dat we testen. Het koude voorjaar zorgt ditmaal voor een verrassing. In de nacht voor de testdag valt er een pak sneeuw van een paar centimeter. Dat zorgt voor de nodige opschudding. Kunnen we de fietsen wel goed testen?

De jaarlijkse fietstest van Plus Magazine is een goed geoliede machine. De ervaren test-coördinator Jan Kampers zorgt ervoor dat er dertien e-bikes startklaar zijn. De accu’s zijn gevuld en de fietsen zijn zo optimaal mogelijk afgesteld, met hulp van fietsenmaker Frank Kraan. De testers reizen die ochtend af naar Overberg bij Veenendaal, waar in restaurant De Holle Boom de koffie klaarstaat en de testformulieren paraat liggen. Gelukkig klaart het snel op. Er wordt geveegd en gestrooid in Overberg en met een strakblauwe lucht is het een prachtige dag om de nieuwste modellen e-bikes ­onder de loep te nemen.

Nieuwe snufjes

Wat opvalt is dat de fietsfabrikanten niet hebben stilgezeten het afgelopen jaar. Waar voorheen de zogeheten ‘walk-assist’ aan enkele duurdere fietsen was voorbehouden, zien we die nu op veel meer e-bikes. Met dit hulpje biedt de elektrische motor ook ondersteuning met de fiets aan de hand. Soms zelfs ook achteruit. Handig, want e-bikes zijn al snel tien kilo zwaarder dan een normale fiets. De bediening is bij sommige modellen gebruiksvriendelijker geworden, al laten enkele merken (zoals RIH en Gazelle) op dat punt nog kansen liggen. Ook komen er steeds meer handige foefjes bij, zoals afneembare beeldschermen die meteen als een slot op de elektrische motor werken (van onder meer Koga).
 

Enthousiast

Ook dit jaar zijn de testers die voor het eerst op een e-bike ­stappen, enthousiast. Francine Pothoven uit Berkel-Enschot: “Het is even wennen, maar toch wel erg lekker!” Kees Monsma en Fred Ananias zijn ook meteen om: “Zo ga je wel héél makkelijk de berg op.” En natuurlijk merken de testers bij de tweede ronde al duidelijke verschillen tussen de modellen. Tot welke beoordeling dat leidt, leest u hier.
 

De Plus-testrijders

 • Dineke Reitsma (55) uit Papendrecht. Heeft al een e-bike en wil eens ­kijken wat er nog meer te koop is.
 • Jan Bruinsma (67) uit Zeist. Rijdt naast een gewone fiets ook graag met de ligfiets, in totaal zo’n 5000 km per jaar.
 • Francine Pothoven (63) uit Berkel-Enschot. Fietst op een gewone fiets zo’n 4000 km per jaar.
 • Aalt Elbertsen (68) uit Putten. Redelijk fanatieke fietser: trapt 12.000 km per jaar weg.
 • Wytske Bruinsma (64) uit Zeist. Fietst naar ­eigen zeggen ‘niet snel, maar wel graag’. Zo’n 7000 km per jaar.
 • Kees Monsma (62) uit Julianadorp. Is sinds kort met pensioen en heeft dus alle tijd om meer te gaan fietsen.

Hoe is de test opgezet?

De testrijders hebben gefietst over een gevarieerd parcours, deels door het bos over (on)verharde wegen, deels door de polder op asfalt. In de test zitten verder een pittige klim én een snelle afdaling: de Amerongse Berg. Om de vergelijking zo zuiver mogelijk te houden, zijn de fietsen ingedeeld in twee prijscategorieën: drie modellen zijn goedkoper dan €2000, tien modellen kosten meer dan €2000. Op de testdag trapten de ­zeven testers gezamenlijk zo’n 350 km weg. Voldoende om de verschillen tussen de fietsen bloot te leggen. Daarbij is onder meer gekeken naar:

 • Rijeigenschappen (hieronder vallen stabiliteit, bochtengedrag, kracht van de elektromotor, werking van de onder­steuning in de verschillende standen).
 • Comfort (zadel, vering, instelbaarheid stuur en eventuele bijgeluiden van de ondersteuning).
 • Bediening en functionaliteit (remmen, versnellingen, schakelen, bereikbaarheid versnellingen).
 • Afwerking en uitrusting (lak en onderdelen, voor zover ter plekke te be­oordelen).

De fietsen scoren op alle onderdelen punten en ­krijgen van iedere test­rijder een rapportcijfer voor het geheel. De cijfers worden omgerekend naar een gewogen eindcijfer. Daarbij wegen bijvoorbeeld de rijeigenschappen zwaarder mee dan de afwerking en uitrusting.
 

De uitslag op alfabetische volgorde

Fietsen tot €2000

RAP Tour 7 II


Prijs: €1499.
Verkoopinformatie: T 013-260 00 82 en www.traprap.nl
Techniek: accu 37V, 11Ah, 407Wh (in bagagedrager), elektromotor 250Watt in voorwiel, Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf, V-brake velgrem vóór, rollerbrake achter.
Gewicht: 27,4 kg (inclusief accu).
Opgegeven actieradius: 50 tot 120 km.
Oplaadtijd: 5 uur.
Accuvervanging: €349.
Oordeel: De RAP rijdt lekker soepel. De ondersteuning is niet extreem krachtig maar wel ruim voldoende, en werkt met een trapkrachtsensor: uitzonderlijk in deze prijsklasse. Zo’n sensor meet de druk op de pedalen en past de ondersteuning erop aan. Trap je harder, dan krijg je meer hulp van de motor. Dit zorgt ervoor dat het fietsen heel natuurlijk aanvoelt. De fiets oogt niet spectaculair, maar heeft toch voldoende uitstraling. “Bevalt tijdens de rit steeds beter”, lezen we op de formulieren. En: “Leuke fiets voor het geld.” Puntjes van kritiek zijn er ook. Het frame is “wat slapjes”, zegt een tester. En als je de accu niet op slot doet, trilt hij onderweg los waardoor de ondersteuning uitvalt. Ook merken we dat de schakelaar aan de accu (die het stroomcircuit inschakelt) nogal snel onbedoeld aangeraakt kan worden. Een zwaardere schakelaar zou dat eenvoudig verhelpen. RAP heeft al een accu aangekondigd zonder schakelaar. Opvallend: de RAP is niet alleen via zestien winkels verkrijgbaar, maar je kunt hem ook op internet bestellen. De service en garantie worden verzorgd door FietsNed, een landelijk ope­rerende fietsservice aan huis en eventueel op de plaats van pech.Stella Milano


Prijs: €1499.
Verkoopinformatie: T 0341-25 22 66 en www.stellafietsen.nl
Techniek: accu 36V, 10 of 14Ah, 360 of 504Wh (in bagage­drager), elektromotor 250Watt in voorwiel, Shimano Nexus 8 versnel­lingsnaaf, V-brake velgrem vóór, ­rollerbrake achter.
Gewicht: 25 kg (inclusief accu).
Opgegeven actieradius: 60 tot 120 km (14Ah: tot 180 km).
Oplaadtijd: 4 of 6 uur (afhankelijk van aantal Ah).
Accuvervanging: €349.
Oordeel: Het uiterlijk valt niet zo in de smaak: de dik omhulde kabels zijn wat ontsierend. Maar de Stella fietst heerlijk. Er is lof voor het brede zadel dat zit “als op een troon”. De ondersteuning doet z’n werk ­prima en is met negen standen vrij precies in te stellen. Wel mogen de knopjes groter. Met handschoenen aan zijn ze moeilijk te bedienen. De verlichting werkt met een schakelaar op de lamp; een beetje ouderwets, meestal gaat dat via het display op het stuur. Maar toch: “Uitstekende fiets voor het geld.” De Stella is te koop in een winkel in Nunspeet. Je kunt ook via internet een vrijblijvende demonstratie en proefrit aan huis bestellen. Stella heeft ’n eigen (landelijk opererende) service- en garantieafdeling.Union Cadence


Prijs: €1649.
Verkoopinformatie: T 010-409 11 80 en www.union.nl
Techniek: accu 36V, 9Ah, 324Wh (in bagagedrager), elektromotor 250Watt in voorwiel, Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf, V-brake velgrem vóór, rollerbrake achter.
Gewicht: 26 kg (inclusief accu).
Opgegeven actieradius: circa 75 km.
Oplaadtijd: 7 uur.
Accuvervanging: €399.
Oordeel: Union maakt al jaren goede en betaalbare fietsen, zo blijkt uit eerdere tests. Dit jaar valt het wat tegen. De testers vinden de Cadence wel een mooie fiets. Vooral de kleurstelling valt in de smaak. De ondersteuning met drie standen is eenvoudig en werkt goed. Eén tester merkt een “loos” stukje op tijdens het trappen; dat geeft een onprettig gevoel als je fietst. Alle testers vallen over het zoemende geluid. Dat is opmerkelijk, omdat e-bikes over het algemeen steeds stiller worden. Dat kost Union dus punten. Ook de remmen vallen tegen. De voorrem (V-brake) piept, de achterrem (rollerbrake) voelt zwak aan.De test gaat hier verder

Auteur 
Bron 
 • Plus Magazine