Test: de beste elektrische tandenborstels volgens de Consumentenbond

Volgens tandartsen en andere experts verwijdert een elektrische tandenborstel tandplak beter dan een gewonde tandenborstel. Maar welke is nu de beste?

Het gemak van een elektrische tandenborstel zit in de automatisch roterende borstel. Daardoor hoef je de tandenborstel alleen maar op een tand of kies te plaatsen en de snel roterende borstel doet de rest. Hierbij is het belangrijk dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend. Het verschuiven van de elektrische tandenborstel over de tanden wordt afgeraden, het beste is de tandenborstel op te tillen en weer te plaatsen.

Soorten koppen

Elektrische tandenborstels hebben over het algemeen twee verschillende soorten kopjes. Een rond kopje dat ronddraait en een langwerpig kopje dat heen en weer draait. Beide kopjes zijn voorzien van borstels. De elektrische tandenborstels met ronde kop komen iets beter uit de test dan tandenborstels met langwerpige kop.

Hoe vaak vervang je de borstel

Versleten borstelhaartjes zijn een indicatie dat de borstel vervangen moet worden. Vaak gaan de borstelhaartjes naar buiten staan, waardoor er minder effectief wordt gepoetst. Normaal gesproken houdt een tandenborstel het drie maanden vol. Het kan echter voorkomen dat de borstel eerder aan vervanging toe is. Te snelle slijtage is een teken van te hard op de tandenborstel drukken tijdens het poetsen. Naast het feit dat de borstelkop sneller slijt, poets je ook minder goed.

Bekende merken

Er zijn verschillende fabrikanten van elektrische tandenborstels zoals AEG, Waterpik en Remington. Het meest bekend zijn echter Philips en Oral-B (een label van Braun). Deze twee merken zijn de toppers onder de elektrische tandenborstels.

Handige extra’s

Veel van de elektrische tandenborstels uit deze test beschikken over extra functies om u het poetsen makkelijker te maken.

Poetsdruksensor

Zoals al eerder vermeld is het niet verstandig om te veel druk uit te oefenen bij het poetsen. Wanneer u dit doet verwijdert u minder tandplak. Dit kan resulteren in gevoelig tandvlees. De beste tandenborstels zijn daarom uitgerust met een poetsdruksensor die u waarschuwt wanneer u teveel druk uitoefent.

Tandenborstel met timer

Voor het poetsen van uw tanden is twee minuten de aanbevolen tijd. De beste tandenborstels zijn voorzien van een timer die een signaal afgeeft als deze twee minuten om zijn. Het is belangrijk dat in die twee minuten het gehele gebit wordt gereinigd, veel van de beste tandenborstels geven om de 30 seconden een extra geluidsignaal af.

Batterij indicator

Een elektrische tandenborstel beschikt over een accu die om de zoveel tijd dient te worden opgeladen. Het is belangrijk dat de tandenborstel het aangeeft wanneer de accu bijna leeg is, zodat u hem tijdig weer kunt opladen. De beste tandenborstels beschikken daarom over een batterij indicator.

Tandenborstel oplader

Het opladen van een elektrische tandenborstel gaat doorgaans via een speciale oplader, een soort oplaadstation waarop je de tandenborstel plaatst. Tegenwoordig zijn er echter ook tandenborstels die via een USB-kabel zijn op te laden. Dit is vooral handig voor op reis.

Slimme tandenborstel met app

Steeds vaker is het mogelijk een elektrische tandenborstel te verbinden met een app op uw mobiele telefoon. Via de app kunt u analyses maken over uw poetsgedrag, daarnaast voorziet de app u van instructies tijdens het poetsen.

Bron(nen):