Test: de beste maaltijdvervanger

Veel mensen nemen zich begin januari voor om een paar kilootjes kwijt te raken. Dat kan door een steng dieet, maar het is ook mogelijk door over te schakelen op repen of shakes die een maaltijd vervangen. De beste maaltijdvervanger om af te vallen is Orangefit Diet choco.

Dat meldt de Consumentenbond. Orangefit Diet choco (€2,31 per maaltijd) bevat het meeste eiwit van alle 27 getest maaltijdvervangers. Als een van de weinige gaat het om volledig plantaardig (erwten) eiwit. Op de punten 'koolhydraten' en 'vet' komt Orangefit als een na beste uit de test. Iets minder scoort deze maaltijdvervanger op het punt 'vezels'. Vier andere maaltijdvervangers doen het op dit punt beter. Orangefit bevat geen toegevoegde suikers. Het heeft iets meer kilocalorieën per maaltijd dan de andere producten: 250. Het is verkrijgbaar bij Orangefit.nl.

Gemak

Er zijn ook maaltijdvervangers te koop die niet geschikt zijn om af te vallen. Ze bevatten namelijk te veel calorieën: 495. Deze maaltijdvervangers zijn er vooral voor het gemak. Alleen bij het vervangen van de avondmaaltijd krijg je iets minder calorieën binnen. Jake Shake light oaty vanilla (€2,95 per maaltijd) is de beste. Met een testoordeel van 9,3 scoort hij ook beter dan Orangefit, die van de testers een 8,0 krijgt. Jake krijgt een 10 voor eiwit, een 9,5 voor vet en een 9,2 voor vezels. Geen enkel afslankproduct kan hier aan tippen. Op het punt van koolhydraten komen vijf afslank-maaltijdvervangers beter uit de bus. De eiwitten van Jake zijn volledig plantaardig.