Minder astma-aanvallen door nieuw medicijn

Een nieuw geneesmiddel halveert het aantal astma-aanvallen en maakt het mogelijk om het gebruik van prednisonpillen sterk te verminderen. Dit meldt het Longfonds en de Netherlands Respiratory Society (NRS).

Longarts en onderzoeker professor Guy Brusselle testte samen met collega’s het nieuwe medicijn dupilumab uit op bijna 2.000 astmapatiënten. Het onderzoek liet veelbelovende resultaten zien bij patiënten met ernstige astma. Brusselle: ‘Het aantal astma-aanvallen halveerde bij deze groep. Bij de ernstige patiënten namen de aanvallen zelfs met twee-derde af. Ook hun longfunctie ging erop vooruit.’

Dupilumab 

Het nieuwe medicijn dupilumab is een zogenaamd antilichaam. Dat betekent dat het middel inwerkt op een bepaald molecuul dat een rol speelt in het afweersysteem van het lichaam. Daarmee onderdrukt het de astmaprikkels (dit kunnen bijvoorbeeld huisdierharen of stof zijn).
Dupilumab heeft een brede werking. Het blokkeert de slijmvorming, de samentrekking van de gladde spieren rond de luchtwegen en de ontsteking van het longoppervlak.

Goede hoop

Volgens Longfonds directeur Michael Rutgers geven deze ontwikkelingen goede hoop. ‘Tot enkele jaren geleden was er geen specifieke medicamenteuze behandeling voor mensen met ernstig astma. Veelal was een hoge dosering inhalatiemedicatie en lange perioden aan de prednison met heftige bijwerkingen de enige mogelijkheid tot het onderdrukken van de symptomen. De hevige astma- aanvallen bleven. Door de nieuwe medicatie ervaren mensen een verbetering in hun klachten. Het dagelijks leven kan weer wat makkelijker opgepakt worden.'