Auto-inbrekers actief in buitenwijk

Auto-inbrekers zijn de laatste tijd steeds actiever in buitenwijken. In de binnensteden, die door de coronacrisis rustiger zijn, worden minder auto-inbraken gemeld. Het totaal aantal meldingen in grote steden blijft redelijk stabiel.

Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer op basis van recente politiedata. De grootste daling van auto-inbraken was tijdens de lockdown van april en mei, een daling van 26,6 procent. In september was er dit jaar juist een toename van 14,5 procent.

Stagnatie

Jarenlang is het aantal auto-inbraken gedaald, maar deze daling begint langzaam te stagneren. Zo daalde in 2018 het aantal inbraken met 18 procent vergeleken met 2017. In 2019 daalde het verder met 11,3 procent. In de eerste maanden van dit jaar was de daling 'slechts' 2,4 procent. Amsterdam staat al jaren bovenaan bij auto-inbraken. In de eerste negen maanden werden in de hoofdstad 4558 auto-inbraken gemeld. Dat is nagenoeg evenveel als in 2019. In het centrum daalde het aantal auto-inbraken flink, in de buurt van bedrijven- en industrieterreinen nam het flink toe. Rotterdam, Utrecht en Eindhoven tonen een zelfde trend.

Bron(nen):