Autoroute: de variatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Getty Images

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: vroeger een verdedigingslinie met één functie, maar tegenwoordig een verzameling forten met de meest uiteenlopende functies. Ontdek die veelzijdigheid met deze route van Westbroek via de Loosdrechtse Plassen en Hilversum naar Utrecht.

Afstand: ongeveer 44 kilometer

Deze autoroute start ter hoogte van de kerk in Westbroek. Het adres komt ongeveer overeen met Kerkdijk 7, 3615 BA Westbroek. U rijdt langs de Kerkdijk in de richting van Tienhoven. Nadat de Kerkdijk een bocht naar links heeft gemaakt, neemt u de eerste afslag rechts naar de Heuvellaan. Deze weg verandert een aantal keer van naam: na een paar honderd meter wordt het de Looijdijk en ter hoogte van Tienhoven is dit de Laan van Niftarlake geworden. Deze volgt u tot u bij de Loosdrechtse Plassen aankomt en daar volgt u de weg naar links, waar de naam verandert in Nieuweweg.

De Loosdrechtse Plassen zijn een groot watersport- en natuurgebied tussen Utrecht en Amsterdam. Vrijwel alle wateren in dit gebied zijn toegankelijk voor recreatievaartuigen. Vanaf de weg die hierlangs loopt, heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht over dit mooie gebied.

Als u de Nieuweweg volgt, komt u uit bij Fort bij Tienhoven. Dit voormalige fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is teruggegeven aan de natuur en vormt sindsdien een belangrijke trekpleister voor vleermuizen.

Bij de kruising van de Nieuweweg en het Zandpad gaat u rechtsaf en volgt deze weg langs de Vecht tot u bij Mijnden aankomt. Hier ziet u aan de overkant van de Vecht Fort Nieuwersluis liggen. Dit is tegenwoordig een populaire locatie voor vergaderingen en evenementen. Het Zandpad gaat bij Mijnden over in de Mijndense Dijk en via deze weg komt u bij het riviertje de Westelijke Drecht uit. Dit watertje verbindt de Vecht met de Loosdrechtse Plassen via de Mijndense Sluis. Deze schutsluis, die in de basisvorm al vanaf de 17de eeuw bestaat, wordt jaarlijks door vele duizenden recreatievaartuigen gebruikt.

U steekt het water over bij deze sluis en volgt de Mijndense Dijk nog een stukje tot u bij de kruising met de N403 uitkomt. Als u hier rechtsaf gaat, leidt deze weg u dwars door de Loosdrechtse Plassen heen.

U passeert Fort Spion. Waar dit fort vroeger een verdedigingsfunctie had, is het tegenwoordig een vredig plekje waar u op een kleine camping kunt logeren. Voor Oud-Loosdrecht houdt de N403 (Bloklaan) op en gaat in een bocht naar rechts over in de Oud-Loosdrechtsedijk. Op deze weg komt u een aantal rotondes tegen. Bij de eerste gaat u rechtdoor, maar bij de tweede slaat u linksaf, de Molenmeent op. Ook aan deze weg krijgt u te maken met rotondes. De eerste steekt u recht over. De weg waar u dan rijdt, heet de Loosdrechtseweg. Bij de volgende rotonde gaat u rechts de Diependaalselaan op. Deze weg loopt langs de rand van Hilversum. Bij de eerstvolgende rotonde gaat u rechtsaf de N417 (Utrechtseweg) op. Bij de eerste rotonde neemt u de tweede afslag en volgt u de N417 verder. Bij de volgende drie rotondes gaat u rechtdoor, waarbij u op de Koningin Wilhelminaweg uitkomt.

Bij de volgende rotonde neemt u de derde afslag, de Bastionweg op. Deze weg loopt langs Fort Blauwkapel. Dit voormalige fort wordt door de Gemeente Utrecht wordt ontwikkeld als veelzijdig gebied met onder andere een woonfunctie, recreatiemogelijkheden en een historisch landschap. De Bastionweg gaat over in de Kapelweg en op de kruising met de Darwindreef gaat u linksaf. Al snel wordt de Darwindreef de Eykmanlaan en deze volgt u tot een grote rotonde, waar u linksaf de Kardinaal de Jongweg op gaat.

Bij de volgende grote rotonde (Kardinaal Alfrinkplein) gaat u rechtsaf de Sartreweg op. U komt dan langs Fort de Bilt. Dit fort is gedeeltelijk in gebruik door de Koninklijke Marechaussee en in het overige deel is een educatie- en herinneringscentrum gevestigd. De volgende rotonde gaat u rechtdoor, waarna u op de Waterlinieweg komt. Op deze weg gaat u bij de eerste mogelijkheid linksaf de Pythagorasweg op. Hier bevindt zich een vestiging van Bar Beton. U kunt daar sfeervol wat eten en/of drinken en nagenieten van een interessante route.

Als u vanaf dit punt weer terug wilt naar Westbroek, dan kunt u het beste de gereden route weer terugnemen naar de Koningin Wilhelminaweg. Op deze weg gaat u bij de derde rotonde dan linksaf de Achterweteringseweg op. U volgt dan na een paar honderd meter de doorgaande weg naar links en komt dan vanzelf weer uit in Westbroek.

Auteur