Autoroute: Tussen de rivieren Nederrijn en Waal

Getty Images

Deze autoroute neemt u mee langs een aantal mooie rivieren in Gelderland. Terwijl u de route volgt, heeft u uitzicht op uitgestrekte uiterwaarden en prachtige natuur langs de Nederrijn, Waal en Linge.

Afstand: ongeveer 79 kilometer.

Het startpunt van deze autoroute ligt op de Rijnbandijk 48 in Rijswijk.

U start op de kruising van de Rijnbandijk en de Molenweg in Rijswijk. Vervolgens volgt u de Rijnbandijk richting Vakantiepark Het Eiland van Maurik. Hierna blijft u op de Rijnbandijk rijden, waarbij u een mooi uitzicht hebt over de Nederrijn. Aan het einde van deze weg, vlak na Bontemorgen, gaat u linksaf de Marsdijk op. Na verloop van tijd gaat u rechtsaf de Rhenenseweg op. Dit is de laatste afslag voordat de Marsdijk onder de N233 doorgaat.

Na het tunneltje onder de N233 komt u aan bij een scherpe bocht naar rechts. Hier wordt de Marsdijk een fietspad en volgt u dus de bocht naar rechts op de weg die dan Ambtseweg heet. U neemt dan de eerste afslag links. Vanaf deze weg ziet u aan de overzijde van de Nederrijn het prachtige natuurgebied De Blauwe Kamer liggen. U volgt deze weg – de Marktstraat – en gaat bij de kruising met de Rijnbandijk linksaf. U blijft de Rijnbandijk volgen tot u bij Opheusden aankomt. Hier slaat u rechts af naar de Dorpsstraat. Na ongeveer 200 meter gaat u met de bocht mee naar links. Deze weg heet dan inmiddels de Burgemeester Lodderstraat. U gaat bij de vijfde afslag rechtsaf en komt op de Dalwagenseweg uit.

U steekt het riviertje de Linge over, waarna de weg Dodewaardseweg heet. U volgt deze weg en bij alle rotondes – vier stuks – gaat u gewoon rechtdoor. Hierdoor komt u aan het einde van de Dodewaardseweg bij de Waalbandijk uit. Hier slaat u rechts af. Als u bij het dorp IJzendoorn aangekomen bent, gaat u rechtsaf de Dorpsstraat op. Aan het einde van deze staat slaat u links af de Keizerstraat op. Als u deze weg volgt, gaat deze na een tijdje over in de Wijenburgsestraat. Kort daarna, ter hoogte van Kasteel Wijenburg en het dorp Echteld, wordt dit de Voorstraat. Aan het einde van deze straat gaat u naar links, de Stationsweg op. Op deze weg neemt u vrijwel meteen daarna de eerste afslag naar rechts, de Voorstraat op. Als deze weg eindigt, gaat u naar links. U rijdt dan een kort stukje op de Meersteeg, waarna een rotonde volgt. Hier gaat u rechtdoor en verandert de naam van de weg in Medelsestraat en kort daarna in De Diepert. Na weer een rotonde – waar u ook weer rechtdoor gaat – neemt u de tweede zijstraat van De Diepert.

Op deze Grotebrugse Grintweg steekt u het Amsterdam Rijnkanaal over. U neemt vervolgens de eerste afslag links en rijdt onder de A15 door. Hierna volgt een rotonde waar u rechts afslaat, de Laan van Westroijen op. De eerste rotonde op deze weg steekt u recht over, maar bij de tweede rotonde gaat u linksaf naar de Rivierenlandlaan. Op de eerstvolgende drie rotondes die u op deze weg tegenkomt, gaat u rechtdoor, waarna u vlak na de derde rotonde rechts afslaat naar de Lingeweg.

Nadat u een tijdje langs het riviertje de Linge hebt gereden, steekt u het Inundatiekanaal over. Hierna heet de weg waar u rijdt Lingedijk. Op deze Lingedijk gaat u vlak voor het punt waar u rechtsaf de A15 op kunt, links de Overlaat op. Als u op deze weg onder de A15 door bent gegaan, is de naam veranderd in Tielerweg. Deze volgt u tot in Culemborg. Bij de kruising met De Panoven en de Pr. Marijkeweg gaat u rechtdoor. Kort na deze kruising gaat de Tielerweg over in de D.J. van Wijkstraat en kort daarna in de Herman Kuijkstraat. Als u vervolgens bij de kruising met de Rijksstraatweg aankomt, gaat u rechtsaf.

U gaat bij de volgende twee rotondes rechtdoor en blijft de Rijksstraatweg volgen tot de kruising met de N320. Hier gaat u rechtsaf en volgt de N320 tot de kruising met de N229 aan de andere kant van het Amsterdam Rijnkanaal, waar u linksaf gaat naar de N229. Ter hoogte van Rijswijk verlaat u de N229 via de Prinses Irenestraat, waar u rechtsaf gaat. Aan het einde van deze straat bent u weer bij uw beginpunt aangekomen.

Auteur