Autoverzekering 20 procent duurder

Autoverzekering duurder
Getty Images

De premie voor de autoverzekering met WA-dekking is gemiddeld 19,6 procent hoger dan in juni 2022. Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in één jaar. De premie voor een WA-verzekering is in zeven jaar tijd zelfs verdubbeld.

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. Ook andere autoverzekeringen werden duurder. De premie voor een all risk-verzekering steeg in één jaar met gemiddeld acht procent, een stijging van zo'n tachtig euro. De WA-beperkt casco werd gemiddeld 14,1 procent duurder, een stijging van 119 euro.

Volgens Independer zijn de premies vooral gestegen doordat het aantal verkeersongevallen met ruim tien procent is toegenomen in 2022, vergeleken met 2021. Ook zijn reparaties het afgelopen jaar duurder geworden door de stijgende arbeidskosten en onderdelen.

Provincies

In de eerste vijf maanden van dit jaar was de gemiddelde stijging voor een autoverzekering het grootst in de noordelijke provincies. Drenthe (16,2 procent) Friesland (15,9 procent) en Groningen (15,8 procent). In Noord-Brabant (9,5 procent) en Utrecht (10,5 procent) was de stijging het kleinst. In euro's zijn de premies van autoverzekeringen het hoogst in Zuid-Holland (1030 euro per jaar), Noord-Holland (950 euro per jaar) en Utrecht (915 euro per jaar).

Bron: Independer

Auteur