BOA’s Rijkswaterstaat mogen boetes geven voor rijden over vluchtstrook

Getty Images

Vanaf woensdag 10 juli 2019 mogen weginspecteurs van Rijkswaterstaat met de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) boetes uitschrijven aan automobilisten die over de vluchtstrook rijden en voor hoogteoverschrijdingen bij tunnels.

Hoogte van boetes

  • Rijden over vluchtstrook: vanaf 240 euro
  • Hoogteoverschrijding bij tunnels: 470 tot 1.000 euro

Dit is niet de eerste keer dat BOA’s boetes uit mogen schrijven. Vanaf 2015 mochten zij dit al voor het negeren van een rood kruis en het parkeren op de vluchtstrook.

Momenteel mogen vijftig van de ruim driehonderd weginspecteurs binnen Rijkswaterstaat boetes uitschrijven omdat ze BOA zijn.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zien BOA’s veel meer verkeersovertredingen dan de politie, dit komt doordat de weginspecteurs altijd op de weg zijn. “Daarnaast zal de capaciteit van de politie niet altijd toereikend zijn.”

De BOA’s hoeven bij het rijden over de vluchtstrook de automobilisten niet staande te houden om een boete uit te schrijven. Bij een chauffeur van een te hoge vrachtwagen is het bij het geven van een boete wel nodig om het voertuig staande te houden. Hier wordt in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat de vrachtwagen dan vaak al stil staat.

Asociaal en levensgevaarlijk

Dat de weginspecteurs extra boetes uit mogen schrijven wordt door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat “mooi” genoemd. “Het omzeilen van files via de vluchtstrook is niet alleen ontzettend asociaal, het is ook levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en hulpdiensten.”

“Dit geldt ook voor vrachtwagens die de hoogtebeperkingen negeren en zo onnodig files veroorzaken”, aldus van Nieuwenhuizen.

Boete te hoge vrachtwagen

De Drechttunnel (onderdeel van de A16 tussen Zwijndrecht en Dordrecht) is met 590 keer de tunnel die het vaakst werd afgesloten door een te hoge vrachtwagen.

Wil je met een vrachtwagen die hoger is dan 4 meter een tunnel inrijden, dan ligt er een boetebedrag van tussen de 470 euro en 1.000 euro klaar. Dit is wel afhankelijk van met hoeveel centimeters de maximumhoogte wordt overschreden.

In de laatste jaren is het aantal boetes dat Rijkswaterstaat uitschrijft flink opgelopen. In 2015 waren dat er in totaal bijna vierhonderd. In 2018 waren dit er ruim vier keer zoveel.

Bron 
  • Nu.nl