Buitenlandse autodieven stelen op bestelling

Buitenlandse mobiele bendes trekken door Nederland om auto's te strippen. Ze slaan meerdere keren per week toe. Ze maken de auto open via het verlengen van het signaal van de keyless entry, ook wel relay attack genoemd, en stelen op bestelling onderdelen, soms onder het oog van een bewakingscamera. Soms worden de dieven op heterdaad betrapt, maar meestal ontdekt de eigenaar pas de volgende ochtend dat zijn auto is leeggeroofd.

Dat meldt het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De bendes zijn uit op navigatiesystemen, airbags, koplampen, sturen, versnellingspoken en soms zelfs hele dashboards. Het gaat volgens de politie om Oost-Europese dadersgroepen, vooral uit Litouwen, die naar Nederland komen en goederen op bestelling stelen.

Relay attack

Automobilisten die een auto met keyless entry hebben en twijfelen of hun auto een verhoogd diefstalrisico heeft, kunnen contact opnemen met een erkend inbouwstation CCV Voertuigbeveiliging. Zij kunnen vragen beantwoorden en kijken of een extra beveiligingsmaatregel nodig is om inbraak via relay attack te voorkomen.

Een relay attack maakt gebruik van de contactloze autosleutel. De eigenaar van een auto met keyless entry hoeft de autosleutel enkel bij zich te dragen om de auto te openen. Dat is handig, maar als het signaal van de autosleutel wordt verlengd kunnen criminelen de auto ook openen. Vorig jaar kwam deze vorm van diefstal vaker voor dan het intikken van een ruitje.
 

Bron(nen):