Doe iets met het water uit je wasdroger

foto artikel condensdroger
Getty Images

Deze vier tips kunnen je helpen om het water uit je wasdroger niet te verspillen. 

Het heeft zijn voordelen en zijn nadelen: het hebben van een wasdroger. De was is binnen mum van tijd droog en je handdoeken blijven heerlijk zacht. Meer dan 60% van de huishoudens had in 2020 een wasdroger. Er is nog een voordeel van de wasdroger waar men niet zo snel aan zou denken. Het gedestilleerde water dat overblijft na het drogen van was in een condens droger is bruikbaarder dan je denkt. Zo kun je makkelijk een steentje bijdragen aan het milieu. Let hierbij wel op welk wasmiddel je gebruikt en gebruik geen wasverzachter. Het beste is om een mild en milieuvriendelijk wasmiddel te gebruiken, zoals bepaalde middelen van Klok of Ecover, zodat het water niet aangetast wordt.

1.    Strijk je kleren ermee

Het klinkt misschien suf, want dat kleine beetje water wat er in een strijkijzer past kun je ook gewoon uit de kraan halen. Het onderscheid tussen kraanwater en het water uit een condens droger is dat er geen kalk in het condenswater zit. Kalk kan namelijk vlekken veroorzaken op kleding en dat is voor niemand een pretje. Door het kalkvrije water van de wasdroger te gebruiken, zal je geen last meer hebben van kalkaanslag in het strijkijzer.

2.    Was je auto ermee

Doordat het water uit de wasdroger gedestilleerd is, kun je er ook je auto mee wassen. Spaar het water een aantal maanden op en gebruik het om de auto af te spoelen. Het voordeel hiervan is dat er geen strepen achterblijven op de auto. 

3.    Maak ermee schoon

Hierbij geldt hetzelfde als bij het wassen van de auto. Je hebt water nodig bij het dweilen, ramen wassen enzovoort. Je gebruikt bij redelijk veel schoonmaakwerkzaamheden water. Gemiddeld is dat 2.1 liter water per dag. Door hierbij je opgespaarde water uit de wasdroger te gebruiken, kun je makkelijk kalkvrij schoonmaken. Maak je gebruik van een microvezeldoek, dan kun je in dit geval zelfs met koud water je huis poetsen.

4.    Spoel je toilet ermee door

Gemiddeld verbruik je 6,7 liter tijdens het volledig doorspoelen van het toilet. Per dag gaat men gemiddeld zes à zeven keer naar het toilet, dus dat komt neer op ongeveer 43,5 liter per dag die simpelweg meteen naar het riool gespoeld wordt. Het water dat overblijft in je wasdroger kan hierdoor makkelijk worden gebruikt om het toilet mee door te spoelen. Je moet het water toch ooit wegspoelen. Het kost weinig moeite om dit dan door het toilet te gooien. 

Auteur