Duitse autoproductie daalt naar laagste niveau sinds 1996

De Duitse Autoproductie is vorig jaar naar het laagste niveau in 23 jaar gedaald. In 2019 werden in Duitsland bijna vijf miljoen auto’s gemaakt, een daling van 9 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van de Duitse bond van autofabrikanten VDA.

Volgens de branchevereniging is de daling vooral te wijten aan gedaalde vraag uit exportmarkten. Daarentegen groeide de lokale Duitse markt met 5 procent. Er werden 3,6 miljoen auto’s geregistreerd, het hoogste aantal sinds 2009. De export daalde met 13 procent naar 3,5 miljoen geleverde auto’s aan het buitenland.

De Duitse autobouwers BMW, Daimler (o.a. Mercedes-Benz) en Volkswagen kampen met aangescherpte milieueisen en internationale spanningen op de handelsmarkt. De markt voor personenauto’s is het meest afgenomen.

De groei van de lokale Duitse markt is mede te danken aan de verkoop van elektrische auto’s. Er werden maar liefst 63.281 elektrische voertuigen verkocht waarmee Duitsland de grootste Europese markt voor elektrische auto’s is geworden. Het aantal Tesla’s vervijfvoudigde ten opzichte van een jaar eerder. Afgelopen jaar waren SUV’s echter het meest populair in Duitsland.

Bron(nen):