Duurdere benzine en vliegtickets stuwen consumentenprijzen

In april 2019 waren consumentengoederen en -diensten 2,9 procent duurder ten opzichte van 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging was iets groter dan in maart 2019. Dit komt doordat de prijzen voor benzine en vliegtickets aanzienlijk blijven stijgen.

De prijs van benzine was 6 procent hoger dan in 2018. In maart 2019 bedroeg de prijsstijging op jaarbasis nog 5 procent. In april 2019 betaalden consumenten gemiddeld 1,70 euro voor een liter euroloodvrij.

Kleding had juist een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Kleding en schoeisel werden 2,5 procent goedkoper.

Grootste stijging binnen eurozone

De stijging van de consumentenprijzen in maart 2019 kwam uit op 2,8 procent.

De zogenoemde consumentenprijsindex (CPI) is niet hetzelfde als inflatie, maar is wel een belangrijke indicator. Als de inflatie wordt berekend, wordt de prijsontwikkeling van meer goederen en diensten meegewogen.

Goederen en diensten waren in april 2019 volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode HICP 3 procent duurder dan in 2018. Daarmee behoort de stijging in Nederland tot de hoogste stijging binnen de eurozone.

Bron(nen):