Duurdere verzekering voor stekkerauto

Getty Images

Een automobilist die zijn benzineauto verkoopt en overstapt naar een gelijkwaardige elektrische auto gaat aanzienlijk meer verzekeringspremie betalen. Gemiddeld betaalt een automobilist voor de verzekering van een elektrische auto 24 procent meer premie. Het premieverschil kan oplopen tot 28 procent.

Dat meldt onderzoeksbureau MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen. De verzekeringspremies van zes populaire hatchbacks en vier SUV's zijn doorgerekend voor de benzineversie en de vergelijkbare elektrische variant. De premieverschillen zijn grotendeels te verklaren door de hogere aanschafprijs en het hogere gewicht van elektrische auto's. Dat laatste komt voornamelijk door het accupakket.

Gerekend is met een 40-jarige man die tien schadevrije jaren heeft en met kilometrages van 12.000 en 20.000 kilometer per jaar. Afgezien van de brandstof zijn de auto's nagenoeg identiek en hebben ze dezelfde bouwmaand, januari 2021.

Van de onderzochte auto's is de Renault Twingo 1.0 SCE Intens het goedkoopst te verzekeren. De premie voor de benzineversie bedraagt gemiddeld 484,89 euro per jaar. De elektrische versie is bijna honderd euro duurder: 579,67 euro. Van de onderzochte hatchbacks is de Mini 1,5 Cooper het duurst in de verzekering 635,01 euro per jaar voor de benzineauto en 773,34 voor de elektrische Mini.
Bij de SUV's is de Peugeot 2008 1.2 PT Active Pack het voordeligst met 595,25 euro. De verzekering van de gelijkwaardige elektrische EV Active Pack 50 kWh kost 768,35 per jaar.

Bron: Moneyview

Auteur