Een oplossing voor laadpaalfiles: de powerbank-aanhanger

Een opvallende nieuwe variant van zwarte zaterdag is in opmars: de zwarte laadpaalzaterdag. Door de opkomst van de elektrische auto is ook de vraag naar elektrische laadpalen enorm toegenomen, met alle problemen van dien. Mensen staan soms uren te wachten voor een oplaadbeurt.

De filmpjes van lange rijen Tesla’s bij de laadpalen zijn in veelvoud op sociale media te vinden. Nederlanders op weg naar een skivakantie in Oostenrijk moesten hierdoor uren wachten, en dat bovenop de reguliere drukte van de wintersportfiles. Het is goed mogelijk dat zij aankomende zaterdag, wanneer de vakantiegangers weer huiswaarts keren, opnieuw tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Als het aan het Franse bedrijf EP Tender ligt is de oplossing nabij, en wel in de vorm van een aanhanger die werkt als reserveaccu. Het concept lijkt op de ‘powerbank’: een van tevoren opgeladen externe accu, die je telefoon kan opladen wanneer er geen stopcontact binnen bereik is. Het Franse bedrijf heeft dit product naar eigen zeggen vertaald naar de elektrische auto. EP Tender ontwikkelde kleine aanhangwagens zodat je rijdend je auto kunt opladen. De accu’s in die aanhangers, van 36 kWh, bieden dezelfde hoeveelheid energie als de accu van een elektrische e-Golf.

Naast de reserveaccu wordt er ook gewerkt aan een netwerk waarbij je van aanhanger naar aanhanger kunt rijden, om zo zonder laadpaalfiles op je bestemming aan te komen. Het gehele systeem wordt aangestuurd via een app. Het huren van een aanhanger gaat 34 euro per dag kosten, en vraagt een eenmalige investering van 600 euro. De koppelingset die nodig is om de aanhanger aan te kunnen sluiten dient namelijk los aangeschaft te worden bij EP Tender.

 

Bron(nen):
  • www.ad.nl