Feiten en fabels over autorijden in de hitte

Getty Images

U kunt ziek worden van airco, u mag uw tank niet helemaal volgooien en zomerbanden slijten niet sneller in de hitte. Over autorijden in de hitte doen veel verhalen de ronde. We onderscheiden de feiten van de fabels.

Een auto met airco is veiliger

Feit. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op ongelukken bij een temperatuur boven de 35 graden aanzienlijk toeneemt. U kunt namelijk slaperig worden en uw concentratie en reactievermogen nemen af. Lees hier hoe u uw airco optimaal gebruikt.

U mag uw auto niet helemaal voltanken bij warm weer

Fabel. Onlangs berichtte de Duitse Automobilclub Kraftfahrer-Schutz dat benzine en diesel uitzetten en dat het daarom gevaarlijk is om uw tank helemaal vol te gooien. Het klopt inderdaad dat diesel en benzine uitzetten als het temperatuurverschil meer dan 20 graden bedraagt. In Duitsland – waar benzine opgeslagen wordt bij een temperatuur van 5 tot 10 graden – kan dit in de zomerinderdaad problemen geven. Maar in Nederland – waar de opslagtemperatuur volgens BOVAG 15 graden is – is deze kans veel kleiner.

Zomerbanden slijten niet sneller bij hoge temperatuur

Fabel. Zomerbanden of niet, alle autobanden slijten sneller dan normaal als het extreem warm is. Dat bevestigt Stefaan Moonen, Brand Manager Benelux van bandenfabrikant Bridgestone. Wel is het aan te raden om regelmatig de bandenspanning te controleren. Als deze niet goed is, slijten banden namelijk ook sneller.

Een raam open is beter dan de airco aan

Fabel. Met een raam open voel je meer wind langs je heen gaan, maar voor de temperatuur kunt u beter de airco aanzetten. En er zijn nog meer redenen waarom u beter geen raampje open kunt zetten. Zo is het beter voor het brandstofverbruik: door een raam open te zetten, onderbreekt u de aerodynamische lijn van de auto. Bovendien maakt de wind door het open raam meer lawaai dan uw airco.

De airco maakt u als automobilist ziek

Fabel. De koude luchtstroom van de airco zelf zal u niet ziek maken. Wel kunnen de filters van uw airco pollen en ziekteverwekkers bevatten, die uw auto in geblazen kunnen worden. Hier kunt u wel ziek van worden. Reinig of vervang dus regelmatig uw filters. En als u al ziek bent, kan het virus zich door de koude lucht van de airco sneller verspreiden.

De airco slijt sneller bij intensief en langdurig gebruik

Fabel. Bij goed onderhoud hoort een airco net zo lang mee te gaan als de auto zelf. Laat het systeem dus regelmatig nakijken en vervang – wanneer nodig – onderdelen als de filters en aandrijfriem. En zet de airco minimaal één keer per week aan, ook als het kouder wordt. Hiermee smeert u namelijk het koelsysteem en voorkomt u dat het koudemiddel gaat lekken.

Ook in de zomer wordt zout gestrooid

Feit. Bij extreme hitte kan asfalt gaan smelten en kunnen wegen dus beschadigd raken. Als de temperatuur zo hoog oploopt dat het asfalt dreigt te smelten, wordt door gemeenten soms zout gestrooid. Het zout en pekel onttrekken vocht aan de lucht, waardoor het asfalt wat kan afkoelen.

U wordt eerder verrast door onweer

Feit. Bij warmte kunnen – zeker in Nederland – snel onweersbuiten ontstaan, het zogenaamde warmte-onweer. Dit ontstaat als wolken elektrisch geladen worden door stromingen van koude en warme lucht langs elkaar.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad