Tips voor aircogebruik in de auto

Autorijden in de hitte is geen pretje, en zelfs met de airco aan kan het even duren voor de temperatuur in de auto draaglijk is. Kan dat ook anders? En kost de airco benzine? Dit moet u weten over uw airconditioning.

Veiligheid

Het is niet alleen onprettig, maar autorijden in de hitte is ook nog eens onveilig. Vanaf 35 graden Celsius in de auto neemt de kans op ongelukken toe. Als bestuurder wordt u sneller slaperig bij warmte en uw concentratie en reactievermogen nemen af. De veiligste temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden.

Temperatuur snel verlagen

Om de temperatuur in de auto snel omlaag te krijgen, zet u het beste de ramen open, de airconditioning op de koudste stand en de blower maximaal en schakelt u de recirculatiestand in. Zodra er koude lucht uit de airconditioning komt, sluit u de ramen.

Maximaal 8 graden

De overgang van binnen naar buiten mag niet te groot zijn: idealiter niet meer dan acht graden. Zeker mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen hier last van krijgen en bijvoorbeeld flauwvallen. Een verschil van zo’n vijf graden kan bovendien al een stuk aangenamer voelen. Richt overigens de blower niet direct op het lichaam: dit kan klachten zoals een stijve nek veroorzaken.

Vieze luchtjes

Na verloop van tijd kan de lucht in de auto vies gaan ruiken. Dit kan komen door schimmel- en bacterievorming in de verdamper van de airconditioning, waar het koel, vochtig en donker is. Door de airconditioning vijf tot tien minuten voor het bereiken van uw bestemming uit te zetten, kan de verdamper drogen en heeft u minder kans op condens in uw systeem.

Beslagen ruiten

Als de ruiten aan de binnenkant vies zijn, kunnen ze bij het gebruik van de airconditioning beslaan. Ook kan er door de airconditioning aanslag ontstaan op de ruiten. Maak uw ruiten dus regelmatig schoon.

Benzine en vermogen

Het gebruik van de airconditioning kost extra brandstof, afhankelijk van het gebruik zo’n drie tot tien procent. Bij auto’s met een automatische versnellingsbak kan dit zelfs nog hoger zijn. Ook kan de motor bij een ingeschakelde airconditioning minder vermogen leveren.

Onderhoud

De airconditioning moet wel onderhouden worden: per jaar verliest hij namelijk zes tot acht procent koudemiddel. Ook kunnen er bladeren in de luchtinlaat komen, en die kunnen gaan rotten. Het beste kunt u de airconditioning om het jaar laten nakijken.