Gezondheidsverklaring rijbewijs regelen kan met computer of iPad

CBR wil sneller duidelijkheid bieden

CBR wil bestuurders sneller duidelijkheid geven over hun geschiktheid om te rijden. Hiervoor is het belangrijk dat iedereen gezondheidsverklaring digitaal verstuurt.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil dan wel dat iedereen de formulieren digitaal verstuurt via deze website. Daarbij heeft u dan DigiD met sms-code nodig.

Begin op tijd: 4 tot 6 maanden voordat uw rijbewijs verloopt

Bent u ouder dan 75 jaar en wilt u het rijbewijs vernieuwen? Dan hoort daar een rijbewijskeuring door een arts bij. Stuur eerst uw gezondheidsverklaring minimaal 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt digitaal naar het CBR, ook als er medisch geen belemmeringen zijn. En plan de afspraak met de arts dan ook meteen. Heeft u aandoeningen waarvoor u nog naar medisch specialisten moet, en misschien een rijtest? Begin dan 5-6 maanden voordat uw rijbewijs verloopt.

Het nieuwe digitale systeem werkt volgens het CBR sneller. Voor beroepschauffeurs is de hele route al gedigitaliseerd. De invoering gaat helaas wel minder snel dan gepland. Daardoor wachten klanten momenteel langer en is de CBR-klantenservice helaas niet goed bereikbaar. De digitale route is het snelst. Bent u niet gewend om met de computer te werken, dan adviseert het CBR hulp in te schakelen van familie, vrienden of kennissen.

De Nationale Ombudsman was eerder kritisch op de snel oprukkende digitalisering bij overheidsinstanties en stelt dat deze voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook voor mensen zonder computer. Wanneer de achterstanden bij het CBR zijn weggewerkt is nog niet bekend.