Hoe schoon is een elektrische auto? 

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu dan diesel- en benzineauto’s , maar ze zijn niet helemaal klimaatneutraal. Hoe zit dat precies? 

CO2-uitstoot: benzine/diesel vs. elektrisch

Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot (0 gram per kilometer), maar wel indirecte uitstoot. Slechts een beperkte hoeveelheid elektriciteit wordt in Nederland opgewekt door wind- of zonne-energie. Gas- en kolencentrales hebben nog steeds de overhand. De productie van deze elektriciteit zorgt voor uitstoot, de indirecte uitstoot van een elektrische auto. Deze uitstoot moet je meerekenen als je de vergelijking gaat maken met een benzineauto. Bij de productie van brandstoffen (benzine en diesel) vindt ook uitstoot plaats en die nemen we dan ook mee in de vergelijking. Als je al deze factoren bij elkaar voegt, heb je de well-to-wheel berekening.

De berekening

Uiteindelijk is de elektrische auto een flink stuk schoner dan de benzine-/dieselauto. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal 32.300 kilo CO2 vrij. Bij een brandstofauto is dit 53.100 kilo CO2. Hier is uitgegaan van 220.000 kilometer op de teller in combinatie met de accu en de productie. Voor de stroomproductie is gerekend met de huidige grijs-groene stroom uit het stopcontact. Conclusie: de elektrische auto bespaart 40% CO2 tijdens zijn levensduur. Kijk hier voor verdere uitleg. 

Fijnstof en stikstof

Er komt geen fijnstof of stukstof uit de uitlaat van een elektrische auto, waardoor het een beter alternatief is dan de benzine-/dieselauto. Bij het productieproces komt wél stikstof vrij, maar in het totaalplaatje beduidend minder dan bij andere auto’s. Fijnstof komt nog wel vrij bij de slijtage van de elektrische auto, denk daarbij aan banden en remblokken. Ook dit is minder heftig dan fijnstof uit de uitlaat.

Subsidies

Er is subsidie voor de aankoop van een elektrische auto. Het potje voor 2020 is leeg, maar vanaf januari 2021 is er weer subsidie beschikbaar. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor de voorwaarden.

Voor het milieu is de elektrische auto zeker een grote verbetering op het gebied van uitstoot en vervuiling. Toch valt er in het productieproces een slag te maken als het gaat om de vermindering van de uitstoot. En daarnaast kan niet iedere elektrische auto een fietsendrager of een caravan aan, vallen de auto's niet altijd in het 'betaalbare' segment en zijn nog niet overal openbare laadpalen te vinden. 

Een overzicht van alle laadpalen vind je op Oplaadpalen.nl.

Bron(nen): Milieucentraal, ANWB