Hoeveel benzine komt er nu écht uit de slang?

Getty Images

Dagelijks meten inspecteurs van Agentschap Telecom bij tankstations hoeveel benzine er uit de slang komt en of er niet gesjoemeld wordt. Een daarvan is inspecteur Gijs Stek (61). Hij checkt 4.000 pompen door heel Nederland.

Bij het openen van de pompkast verschijnt een serie tandwielen, die dienen om de benzine uit de onder het station gelegen opslagtank op te zuigen. Elke tank bevat tot 30.000 tot 50.000 liter brandstof, een opslagtank voor trucks tot wel 100.000 liter.

Een pomp mag er op iedere honderd getankte liters tot een halve liter naast zitten. Zowel in negatieve als in positieve zin.

Fraude

Tegenwoordig hebben vrijwel alle pompstations hun zaakjes uitstekend voor elkaar. Het laatste serieuze geval dat Stek zich kan herinneren was in 2014, zo vertelt hij in het AD. “Er was wat mis met de pulsteller die het aantal getankte liters registreert. Mensen betaalden daardoor te veel.” Fraude komt niet vaak voor. Doorgaans zijn er mechanische mankementen of gebrekkig onderhoud.

Doordat meetapparatuur steeds accurater is, wordt er niet vaak meer gesjoemeld. Nog een reden zijn de strenge voorschriften die de oliemaatschappijen stellen, zegt Agentschap Telecom. Er zijn ruim 4.000 pompen in Nederland, 95 procent hiervan is gelieerd aan grote spelers als Shell, Esso, Total of BP. Deze grote spelers eisen dat alles volgens het boekje verloopt en dat lokale ondernemers met bonafide onderhoudsbedrijven werken.

Bovendien houden de grote bedrijven elkaar nauwlettend in de gaten. Stopt Esso een nieuwe toevoeging in zijn brandstof; dan komt de concurrent meteen langs om het een en ander te checken.

Hercontrole

Na elke controle maakt inspecteur Spek een rapport op. Zodra er iets niet helemaal klopt kan hij de pomp tijdelijk buiten werking stellen. Bij kleine gebreken krijgt de pomphouder de gelegenheid om het gebrek te herstellen. Na twee maanden wordt er een hercontrole uitgevoerd.

Agentschap Telecom houdt zich tegenwoordig met veel meer bezig dan alleen mobiele telefonie, kabelnetwerken en etherpiraterij. Afgelopen decennium kreeg de toezichthouder er wat extra taken bij, zoals het checken van benzinepompen.

Bron 
  • Algemeen Dagblad