Laagstaande zon in de auto: zo word je niet verblind

De laagstaande zon kan in de auto behoorlijk vervelend zijn. Maar gelukkig kun je je op verschillende manieren wapenen tegen verblinding. We geven je vijf tips van de ANWB en rijinstructeur Lucas Kroes.

Zonnebril

Om te zorgen dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt, kun je er het beste standaard een in de auto leggen. Volgens de ANWB kun je er het beste een met polariserende glazen gebruiken, omdat deze je ogen beter tegen reflecterend licht en schitteringen beschermen. Ook geldt: hoe meer contrast, hoe meer je ziet; gebruik daarom oranjebruine glazen.

Altijd de lampen aan

Zet altijd je verlichting aan, ook bij felle zon. Niet om zelf beter te zien, maar omdat je dan veel beter zichtbaar bent voor tegemoet- en achteropkomend verkeer. Maar gebruik wel je dimlicht en nooit je groot licht.

Schone ramen

De combinatie van zon en smerige autoruiten kan je volledig verblinden. Zorg er daarom voor dat je ramen altijd zo schoon mogelijk zijn. Reinig zowel de binnen- als buitenkant. Je kunt hiervoor gewoon water en een sopje gebruiken, maar vergeet dan niet om de ruiten met een schone doek droog te maken. En vul regelmatig je ruitenwisservloeistof bij, zodat je – indien nodig – ook tijdens het rijden je ruiten nog een keer schoon kunt maken.

Pas snelheid en rijstijl aan

Dat jij minder kunt zien door de zon, betekent ook dat andere weggebruikers minder kunnen zien. Wees je hiervan bewust. Pas daarom je snelheid en rijstijl aan. Rijd rustig en voorspelbaar, maak vooral geen onverwachte bewegingen en geeft altijd ruim op tijd richting aan. Op die manier kunnen jij en de andere weggebruikers ruim op tijd reageren.

Gebruik zonnekleppen

Die zonnekleppen in de auto zitten er niet voor niets; ze zijn ontzettend handig om jezelf te beschermen tegen de laagstaande zon. In sommige gevallen kun je ze verlengen, waardoor ze net wat effectiever worden, maar houd er wel rekening mee dat je nog goed vooruit moet kunnen kijken.

Bronnen: ANWB & AD