Meer stekkerauto's gestolen

Hybride auto
Getty Images

Het afgelopen jaar zijn er bijna twee keer zoveel elektrische/hybride auto's gestolen dan een jaar eerder: 1002 in 2022 tegenover 574 in 2021. De hybride auto's van Toyota zijn grotendeels verantwoordelijk voor de toename.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. De hybride Toyota RAV 4 is de meest gestolen auto van het land. Vorig jaar verdwenen er 465 exemplaren. Er werden er slechts 158 teruggevonden, ongeveer één derde.

Adviseur André Bouwman van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) vindt het opvallend dat er veel hybride auto's worden gestolen en relatief weinig full elektrische auto's. Hij wijst erop dat de afzetmarkt voor hybride auto's nog steeds groeit en dat deze vooral in Afrika ligt. Daar zijn weinig laadpalen voor elektrische auto's.

Ook in 2023 blijven de Toyota-diefstallen stijgen. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 492 Toyota's gestolen, tegen 392 in de eerste vijf maanden van 2022. Wel dalen vanaf maart de diefstallen van de Toyota RAV, maar tegelijkertijd stijgen de diefstallen van de Toyota CHR.
Om diefstal te voorkomen adviseert de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) automobilisten om een tweede startonderbreker met CCV-keurmerk te laten installeren.

Bron: Verzekeraars

Auteur