Parkeergeld betalen tijden het opladen

Betaald parkeren geldt ook tijdens het opladen van een elektrische auto. Een automobilist die tijdens het opladen geen parkeergeld betaalt, krijgt dus een boete.

Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep van het Gerechtshof Amsterdam. De gemeente Amsterdam had besloten dat voor een parkeerplaats bij een laadpaal parkeergeld verschuldigd was. Een automobilist weigerde dat te betalen en kreeg een boete. Hij ging in beroep, stapte vervolgens naar de rechter en ging daarna in hoger beroep bij het gerechtshof. De automobilist vindt dat het opladen van zijn auto vergelijkbaar is met 'laden en lossen'. Juridisch gezien is elektriciteit namelijk een 'goed' en daarmee moet elektriciteit hetzelfde worden behandeld als andere goederen en spullen. In Amsterdam hoef je voor laden en lossen geen parkeergeld te betalen.

Slepen met spullen

De rechter is het daar niet mee eens. 'Laden en lossen' betekent dat je fysiek spullen van en naar je auto sleept. Daar is bij opladen geen sprake van. Ook mag 'laden en lossen' niet te lang duren. Het moet onmiddellijk zijn. Laden en lossen duurt kort, parkeren duurt lang. Een auto die is aangesloten op een laadpaal, blijft daar meestal een paar uur staan. De bestuurder is niet in de buurt en hij sleept geen spullen van of naar de auto. Het Gerechtshof oordeelt daarom dat het opladen meer lijkt op parkeren dan op laden en lossen. De automobilist moet daarom de parkeerboete betalen.

Bron: Hellolaw, de Rechtspraak