Parkeervergunningen 5% duurder

Amsterdam, parkeren langs de grachten
Getty Images

Een parkeervergunning kost dit jaar bijna vijf procent meer dan in 2022. Amsterdam (631,20 euro per jaar) is de duurste parkeerstad in Nederland, gevolgd door Utrecht (615,48 euro).

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De gemiddelde stijging van een parkeervergunning is 4,7 procent. In 129 gemeenten hebben inwoners een parkeervergunning nodig. In 88 daarvan is de vergunning dit jaar duurder geworden. 40 gemeenten hielden de prijs gelijk en in Zoetermeer daalde de prijs.

Amsterdam en Utrecht hebben traditioneel de duurste parkeervergunningen. Een vergunning kost is die steden ongeveer zes keer zoveel als in Rotterdam en Den Haag, die verreweg de goedkoopste grote steden zijn. In Katwijk en Noordwijk betalen inwoners het minst voor een parkeervergunning: twintig euro per jaar.

In euro's is de parkeervergunning in Amsterdam dit jaar het sterkst gestegen: 57 euro, bijna 10 procent. Deventer staat op de tweede plaats met een verhoging van 50 euro, zo'n 16 procent. Relatief gezien stijgen de kosten het hardst in Bunschoten. Een parkeervergunning is dit jaar 74 procent duurder, dat is iets meer dan 27 euro. Ook in Rijswijk is de verhoging fors: 48 procent, zo'n 22 euro.

Auteur