Recordomzet in autoverkoop door elektrische auto’s

Vorig jaar heeft de run op dure, volledig elektrische auto’s vooral gezorgd voor records in de autoverkoop. Er werd voor ruim €15 miljard aan nieuwe auto’s uitgegeven. De gemiddelde aanschafwaarde steeg ook naar zo’n €33.800 per nieuw geregistreerde auto.

Max Erich, sector-econoom Automotive van ING: “Eind 2018 zorgde de Tesla-taks voor een run op dure elektrische auto’s. In 2019 ligt de focus meer op ‘betaalbare’ elektrische modellen, waarvan er steeds meer op de markt komen. Werknemers met een auto van de zaak zullen vaker kiezen voor een volledig elektrische auto.”

De records in de autoverkoop komen vooral door de elektrische auto’s: die droegen met €1,8 miljard bij aan 12 procent van de totale marktomzet. De aanschafprijs van volledig elektrische auto’s lag gemiddeld op €74.000. In de top 10 van modellen met de meest gegenereerde omzet stonden diverse elektrische auto’s. 

Ook in 2019

ING verwacht dat in 2019 de opmars van volledig elektrische auto’s in Nederland doorzet. In januari steeg het marktaandeel (in volume) naar 5,2 procent, een jaar eerder was dit nog maar 2,3 procent. In tegenstelling tot de verkoop in december 2018, ging het in januari om meer ‘betaalbare’ auto’s voor werknemers met een auto van de zaak. De gemiddelde uitgave per volledig elektrische auto daalde daarom ook van €74.000 in 2018 naar €43.000 in januari 2019.

ING constateert dat betere batterijen met een hogere actieradius en concurrerende prijzen van elektrische modellen zorgen voor een toenemende populariteit van volledig elektrische auto’s onder zakelijke rijders. Bedrijven zien graag dat hun werknemers elektrisch rijden, blijkt uit een enquête van Kantar TSN: ruim 23 procent van 1.000 bedrijven vindt dat een auto van de zaak volledig elektrisch moet zijn.

Bron(nen):