Regels voor winterbanden en sneeuwkettingen

Bijna 120.000 Nederlandse wintersporters nemen geen sneeuwkettingen mee in de auto. Van de automobilisten die ze wel meenemen, weet 160.000 niet of het de juiste maat is. Een kleine minderheid van ruim 50.000 zoekt op zomerbanden de sneeuw op. Dat is niet verstandig, ook al omdat een overtreding van regels voor sneeuwkettingen en/of winterbanden kan leiden tot een boete van maximaal 5.000 euro.

Dat meldt de Bovag op basis van een marktonderzoek. Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersport, waarvan het leeuwendeel, 85 procent, met de auto. Winterbanden zijn verplicht in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Italië, Scandinavië en voormalig Joegoslavië. In Spanje en Frankrijk is het verplicht als er een bord staat.

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar kan er bij een aanrijding of hinder een boete worden opgelegd als de automobilist niet op winterbanden rijdt.

Sneeuwkettingen zijn onder andere verplicht in Italië, Noorwegen en voormalig Joegoslavië. In onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Polen zijn sneeuwkettingen verplicht als er een bord staat. Een volledig overzicht staat op de site van de Bovag.