Ruitenwisservloeistof voor winter of zomer?

Getty Images

Goed zicht door de voorruit is erg belangrijk, want het gaat immers om uw veiligheid en die van anderen. Wist u dat er twee verschillende soorten ruitenwisservloeistof zijn? Eén voor de winter, één voor de zomer. Maar wat is het voordeel van die verschillende soorten, en is het eigenlijk wel de moeite waard om ze om te wisselen als het seizoen verandert?

Een auto heeft natuurlijk zomer- en winterbanden. Maar wist u al dat er ook ruitenwisservloeistof is voor twee verschillende seizoenen?

Het ene type gebruik je in de winter en de andere buiten de winter wanneer de temperaturen boven 0 graden Celsius zijn.

Type 1 = antivries (geschikt voor de winter)
Type 2 = normale (geschikt voor de zomer)

Waarom wisselen van vloeistof?

De normale ruitenwisservloeistof herken je aan de gele of roze kleur. Deze is niet bestand tegen zeer lage temperaturen onder het vriespunt. Deze kan bevriezen in de winter waardoor het reservoir, de leidingen en de sproeikoppen kunnen gaan bevriezen. Het resultaat is dat er geen vloeistof uit de sproeikoppen komt en dus geen ruitenwisservloeistof op je ruit om deze te reinigen.

Antivries ruitenwisservloeistof herkent u aan de blauwe kleur. Deze variant is wél bestand tegen zeer lage temperaturen en bevriest dus niet als het buiten vriest.

De zomervariant heeft meestal een oplosmiddel in de vloeistof verwerk zitten, die aanslag van de bomen en dode insecten makkelijker verwijdert. Natuurlijk kunt u ook gewoon probleemloos de wintervariant blijven gebruiken als u niet de moeite wilt nemen te wisselen.

Goede ruitenwissers zijn belangrijk

Zorg er sowieso voor dat je goede ruitenwissers op de auto hebt zitten. Maken ze herrie, of laten ze vieze strepen achter? Vervang ze dan meteen. In de koude maanden regent het vaker en is het donker buiten. Goed zicht is daardoor extra belangrijk, want je wilt geen fietser of voetganger omver rijden natuurlijk.

Ruitenwissers horen bij het reguliere onderhoud en zal bij elke APK keuring grondig worden getest.

Bron: Tipsautoverkopen.nl

Auteur