Snelheid op navigatiemeter en dashboard: welke klopt?

Je rijdt op de snelweg met je navigatiesysteem aan. De snelheidsmeter op het apparaat geeft 92 kilometer per uur aan, terwijl de meter op je dashboard 100 aangeeft. Welke van de twee heeft gelijk?

Navigatiesysteem

Voor de meest nauwkeurige weergave van je snelheid, raadpleeg je het beste het navigatiesysteem. De snelheid wordt daarmee namelijk gemeten aan de hand van de afstand tussen twee meetpunten (via gps-satellieten) en de tijd die nodig is om die afstand af te leggen. Zo bepaalt het systeem bijvoorbeeld hoeveel meter je in twintig seconden hebt afgelegd en dus wat de snelheid van het voertuig is.

Dat is een hele precieze methode. Er zijn alleen wel een paar oorzaken waardoor het gps-signaal verstoord kan worden en de aangegeven snelheid dus kort niet klopt:

  • Als je een tunnel in gaat.
  • Als je tussen hoge gebouwen rijdt.
  • Als je een helling op of afgaat. Wie omhoog of naar beneden rijdt, legt meer afstand af dan de gps aangeeft. Het navigatiesysteem zal dus een te lage snelheid weergeven.

Kilometerteller

De snelheidsmeter in het dashboard van je auto geeft haast nooit 100 procent nauwkeurig aan hoe hard je rijdt. Vrijwel altijd geeft deze meter een hogere snelheid aan dan die van een navigatiesysteem. Hoe kan dat?

„Er is meestal een afwijking naar boven van 4-10 procent”, zegt auto-expert Jos van der Drift van de ANWB tegen NRC. „De snelheidsmeter van de auto mag van de Europese wet nooit minder aangeven dan de werkelijke snelheid, maar wel meer. Daarom bouwen autofabrikanten een veiligheidsmarge in.” Deze Europese wet geldt niet voor de snelheidsmeters in navigatiesystemen.

Als autofabrikanten zo’n veiligheidsmarge niet instellen, kan het gebeuren dat de snelheidsmeter van een auto 120 kilometer per uur aangeeft terwijl 125 kilometer per uur wordt gereden. Zo’n afwijking kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde bandenspanning of bandenslijtage.

Welke heeft gelijk?

Voor de meest nauwkeurige weergave raadpleeg je dus het beste de meter van je navigatiesysteem, mits het gps-signaal niet wordt verstoord.

Bronnen: NRC en ANWB