Voorjaar: de mooiste autoroutes in Nederland

Getty Images

Het is volop voorjaar! Tijd om te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Stap in de auto en geniet mee!

Route: Bollenstreek en de Keukenhof (60 km)

Tussen half april en half mei kan het tijdens de weekenden erg druk zijn op de wegen door de bollenvelden rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. De aanblik van de bont gekleurde velden is echter de moeite waard. De ANWB heeft hier wegwijzers voor een autoroute door de Bollenstreek geplaatst in een traject van ongeveer 60 km. Aan de rand van de weg staan vaak stalletjes waar u bloemen kunt kopen. U kunt de route het makkelijkst oppakken door vanaf de A44 afslag 7 (Oegstgeest) te nemen richting Katwijk/Rijnsburg. Stop in Katwijk of Noordwijk voor een kopje koffie met zicht op zee, of maak een wandeling over landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Er is geen plek ter wereld waar de lente in zóveel kleuren en geuren losbarst als in de Keukenhof. Tot en met 17 mei bloeien hier miljoenen bloembollen. Adres: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse. T 0252-46 55 55 of www.keukenhof.nl.

[ITEMADVERTORIAL]

Ook voor fietsers
Zin om tussendoor óók een stukje te fietsen? Zet koers naar de Keukenhof; t/m 17 mei is dit het startpunt voor zes bewegwijzerde lentetochten per fiets (5 tot 40 km). Hebt u uw ­eigen fiets mee? Laat de auto achter op de parkeerplaats van de Keukenhof en betaal €1,50 voor een routebeschrijving. Ter plekke een fiets huren kan ook, u krijgt er een routebeschrijving bij. Informatie: Rent-a-bike, T 06-12 08 98 58.

In de Tulpenpluktuin in Marknesse kunt u wandelen, tussen de bloemen picknicken en uw eigen bos tulpen plukken (met keuze uit vijftig tulpenrassen). Er is ook een expositie van tulpenschilderijen. Op het terras hebt u uitzicht op… juist, tulpen! Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 10.00-18.00 uur. Zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur. Steenwijkerweg 26, 8316 RK Marknesse. T 0527-29 15 83.

Missing media-item.

Route: het Groene Hart: (60 km)
 

Kasteel De Haar - Haarzuilens
De route start op de parkeerplaats van Kasteel De Haar; een prima plek om de dag te beginnen. Het kasteel ligt enigszins verscholen tussen de bomen, maar als het dan tevoorschijn komt, kunt u weinig anders dan ademloos kijken. In de rond het kasteel aangelegde Engelse parktuin heeft u de fraaiste uitzichten op het kasteel.
www.kasteeldehaar.nl

Touwmuseum De Baanschuur - Oudewater
Hoe een stad in de zeventiende eeuw welvarend werd en twee eeuwen later aan armoede bijna ten onder ging, ontdekt u in het Touwmuseum in Oudewater. In de gebieden rondom Oudewater werd veel hennep geteeld en hoewel ook andere steden touw produceerden, was het Oudewater dat er rijk van werd. Touwmuseum De Baanschuur vertelt u alles over deze bijzondere geschiedenis.
www.touwmuseum.nl

De Heksenwaag - Oudewater
In de zestiende eeuw wachtte de brandstapel als deze waag een te laag gewicht constateerde. Keizer Karel V bestempelde de heksenwaag in Oudewater als enig officieel meetpunt voor mogelijke hekserij; een bijzonder privilege. Overigens heeft de heksenwaag in Oudewater nog nooit iemand te licht bevonden – ook niet in de tijd van de heksenvervolgingen.
www.heksenwaag.nl

De route:

 • Start van de route: parkeerplaats kasteel De Haar in Haarzuilens (let op: deze is alleen nog maar te bereiken via de Rijndijk te Haarzuilens).
 • Vanaf de parkeerplaats rijdt u naar de Rijndijk en gaat u rechtsaf
 • Rotonde: derde afslag (Laag-Nieuwkoop/Laag Nieuwkoopsebuurtweg)
 • Via Rodendijk en Wagendijk naar Teckop
 • Rotonde: tweede afslag (Oortjespad)
 • Via de Van Teylingenweg naar de Lange Meentweg (N463), richting Woerdense Verlaat
 • Na 2,6 kilometer linksaf: Uitweg, door naar Milandweg
 • Daarna via de Bosweg en de Meije naar Bodegraven
 • Vanaf Bodegraven naar Reeuwijk via de N459 (rotonde: rechtdoor)
 • In Reeuwijk neemt u op de eerste rotonde de afslag Oudeweg
 • Volg Oukoop – Hekendorp – Oudewater: in Oudewater parkeert u aan de Reijersteeg
 • Vanuit Oudewater via de Zuidlinschoterzandweg richting Linschoten
 • Vanuit Linschoten kunt u de N204 naar de A12 nemen

Route Mariahoeve: een dagje Friesland (186 km)

Deze avontuurlijke route voert door Friesland en de Noord-Oostpolder. De gehele autoroute is zo’n 186 km lang en neemt minimaal een dag in beslag. Wilt u het rustig aan doen, dan is het verstandig om in een van de pittoreske dorpjes onderweg een hotel te pakken en er een weekendje weg van te maken

Begin- en eindpunt is de pittoreske Mariahoeve in de gemeente Terhorne. Terhorne ligt in een fraai natuurgebied, tussen de Friese meren, waar de boekenserie 'de Kameleon' zich hier afspeelde. Er is zelfs een attractiepark over de Kameleon te vinden in Terhorne.

Joure en Urk
Via Garpijp brengt de route U naar Joure. Hier wordt ieder jaar het WK Solexracen gehouden. Vanuit Joure rijdt u naar Lemmer De weg langs het Tjeukemeer bied uitzicht op een mooie dag uitzicht op vele zeilboten die er langsvaren. In Lemmer aangekomen is het tijd voor een kopje koffie met een lekkernij. Daarna gaat de reis lang het IJsselmeer, naar het bekende dorp Urk. Ook al is het sinds 1939 geen eiland meer, het eilandgevoel leeft nog steeds bij de bewoners. Urk kent een typisch Friese haven en een vuurtoren die bezocht kan worden. Het uitzicht is zeer indrukwekkend.

Kampen
Tenslotte vervolgt de weg zich in zuid-oostelijke richting naar de oude Hanzestad Kampen. U steekt de Ramsgeul over, die het Ketelmeer en het Zwarte meer verbindt. In Kampen kunt u een fijne lunch gebruiken en het oude dorpscentrum verkennen. Er is zoveel te zien dat dit een geschikte plek zou zijn om te overnachten en de tijd te gebruiken om de vele historische bezienswaardigheden die het dorp rijk is te bezoeken. Tip: probeer Kampen wel op een zaterdag te bezoeken aangezien op zondag de inwoners van het dorp in de kerk zitten.

Natuurgebied de Weerribben
Voor degene die de tocht in één dag willen rijden vervolgt zich de tocht in de richting van Blokzijl via Genemuiden en Vollehove. Vanaf Blokzijl wordt midden door het natuurgebied de Weerribben gereden. Dit natuurgebied staat bekend om laagveen en daardoor ook een turfwinningsgebied en bestaat uit open water en moerasbossen. Het natuurgebied de Weerribben achterlatend wordt de tocht voorgezet richting Wolvega en Heerenveen. Officieel wordt laatstgenoemde stad niet aangedaan maar volgens ons is een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard. Loopt de dag op z’n eind dan is dit een geschikte plek om te genieten van een welverdiende maaltijd, heeft u haast dan kan Heerenveen overgeslagen worden en via De Alde Feanen terug gereden worden naar Mariahoeve.

U vindt de hele route hier >>