Wat geven we uit aan onze auto?

De Nederlandse huishoudportemonnee

Getty Images

Ach, onze auto – wat zijn we er blij mee! En terecht: een auto voor de deur betekent vrijheid. Maar die vrijheid kost wel geld, best veel geld zelfs. Vandaar de vraag: wat geven we eigenlijk uit aan onze auto?

Vaste kosten 

Autokosten zijn te verdelen in vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn eenvoudig te berekenen. Het gaat dan om de afschrijvingskosten, de kosten voor de verzekering van de auto, de motorrijtuigenbelasting en - als u de auto financiert met een lening - de rentekosten. 

Variabele kosten 

Onder variabele kosten vallen de kosten voor brandstof en de kosten voor onderhoud, reparaties en banden. Voor wat betreft die brandstofkosten: het maakt uit waar u tankt. In mei 2018 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de prijs voor Euro95 (per oktober 2018: E5) langs de snelweg in tien jaar tijd met 8,9 procent was gestegen. De prijs voor diezelfde brandstof bij een lokale onbemande pomp steeg met 6,4 procent. 

Rekenmodules

Verschillende websites bieden handige rekenmodules waarmee u de totale maandelijkse kosten van een auto kunt berekenen. Deze modules rekenen op basis van kenteken, kilometerstand, aanschafprijs, te verwachten aantal kilometers per jaar en provincie.

Rekenvoorbeeld auto compacte klasse

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekende op basis van cijfers van de ANWB wat verschillende typen auto’s kosten. Zo bent u voor een auto uit de compacte klasse (groter dan de miniklasse, kleiner dan de kleine middenklasse) maandelijks de volgende bedragen kwijt:

Auto compacte klasse | Kosten per maand, in €
Vaste kosten:    202,-
Variabele kosten:    163,-
Totale kosten:    365,-

Deze bedragen gelden voor 2018 en zijn op basis van 10 jaar, met gemiddeld 10.000 kilometer per jaar, een kilometerprijs van 44 eurocent en een kilometerprijs variabele kosten van 19,6 eurocent.

Besparen op brandstofkosten

Op de brandstofkosten valt het nodige te besparen. Zoals u hierboven al las, is tanken bij een onbemande of witte pomp goedkoper. Verder kunt u extra besparen met uw rijstijl. Het zogeheten Nieuwe Rijden bespaart ongeveer 10 procent aan brandstof: een aanzienlijke kostenbesparing dus. 

Nieuw of tweedehands?

De maandelijkse kosten van een nieuwe auto zijn hoger dan die van een tweedehands auto. Dat heeft alles te maken met de afschrijvingskosten: die liggen de eerste jaren zelfs hoger dan wat u met een tweedehands auto kwijt bent aan onderhoud. 

Koopt u een auto uit de compacte of kleine middenklasse van 3 tot 6 jaar oud en rijdt u hier 3 jaar mee? Dan bent u volgens het Nibud na die drie jaar gemiddeld bijna 25 procent goedkoper uit geweest dan wanneer u een nieuwe auto had gekocht. 

Eigen auto of private lease?

Tegenwoordig kunt u ook als particulier een auto leasen. Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat u maandelijks precies weet wat u aan uw auto kwijt bent. De enige kosten die daar nog bij komen, zijn de brandstofkosten. Op de website van Keurmerk Private Lease leest u alles over private lease. Gaat u private leasen, vraag dan de leasemaatschappij in elk geval hoe die omgaat met uw schadevrije jaren. 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • Nibud