Weet u wat uw auto maandelijks kost?

Getty Images

De vrijheid van een eigen auto voor de deur is voor menigeen onbetaalbaar. Toch is het wel verstandig om eens te kijken naar wat die auto u maandelijks kost. Het zou u zomaar eens kunnen verrassen.

Of uw auto nu klein, groot, nieuw of vijfdehands is; hij kost geld. Op zich is dat ook niet erg, u krijgt er tenslotte veel voor terug. Maar hoe zit het eigenlijk met die autokosten? Is een eigen auto altijd de beste optie, of zou private lease toch voor u ook interessant kunnen zijn? Wanneer is private lease voordeliger of rendabel? 

Vaste en variabele kosten

Autokosten zijn te verdelen in vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn eenvoudig te berekenen. Het gaat dan om de afschrijvingskosten, de kosten voor de verzekering van de auto, de motorrijtuigenbelasting en - als u de auto financiert met een lening - de rentekosten. Onder variabele kosten vallen de kosten voor brandstof en de kosten voor onderhoud, reparaties en banden.

Wat trouwens die brandstofkosten betreft: let erop waar u tankt! In mei 2018 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de prijs voor Euro95 (per oktober 2018: E5) langs de snelweg in tien jaar tijd met 8,9 procent was gestegen. De prijs voor diezelfde brandstof bij een lokale onbemande pomp steeg maar met 6,4 procent. De moeite waard dus om deze op te zoeken!

Rekenmodules

Verschillende websites bieden handige rekenmodules aan waarmee u de totale maandelijkse kosten van een auto kunt berekenen. Deze modules rekenen op basis van kenteken, kilometerstand, aanschafprijs, te verwachten aantal kilometers per jaar en provincie.

Wanneer u kiest voor private lease, betaalt u maandelijks een vast bedrag voor uw auto. Alleen de kosten voor brandstof vallen hier niet onder. U weet zodoende precies wat u gedurende de looptijd van het leasecontract kwijt bent aan de auto. In steeds meer gevallen blijkt private lease een goed alternatief te zijn. U kunt in online berekeningstools handig bekijken voor uw gewenste auto wat goedkoper is, kopen of leasen.

Misverstanden private lease

Hoewel private lease snel aan populariteit wint, zijn er ook veel misverstanden over. Een van de grootste misvattingen over private lease zijn de zogenaamde onverwachte kosten die erbij komen kijken. Als u een private leasecontract afsluit bij een bedrijf dat is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, hoeft u echter niet bang te zijn voor verborgen kosten. Extra kosten zijn er alleen als u in een jaar meer kilometers rijdt dan u contractueel hebt afgesproken. Het tarief voor deze extra kilometers is al van tevoren vastgelegd: ook daar dus geen verrassingen. Bovendien kunt u de jaarkilometrage altijd laten aanpassen als blijkt dat u veel meer rijdt dan van tevoren gedacht. Zo’n aanpassing kan voordeliger zijn dan aan het einde van het jaar de extra kilometers afrekenen.

Schade

Het is voor menig consument een schrikbeeld: de auto wordt ingeleverd en de leasemaatschappij zegt allerhande schade te constateren. Schade waarvoor u natuurlijk opdraait! Welnu, dit soort praktijken zult u bij een gedegen private lease-aanbieder niet tegenkomen. Normale gebruikersschade hoort erbij en zal niet aan u worden doorberekend. Als u tijdens de looptijd van het contract schade rijdt, is het natuurlijk wel verstandig dat door te geven aan de leasemaatschappij. Schade door een ander veroorzaakt wordt gedekt door de verzekering. Voor schade door uzelf veroorzaakt wordt het eigen risico aangesproken. De hoogte van het eigen risico spreekt u van tevoren tevens af in het leasecontract.

Aanbieder ANWB is in het bezit van het Keurmerk Private Lease en biedt meer informatie omtrent het onderwerp. Zo kunt u bijvoorbeeld een kijkje nemen tussen het ruime aanbod van auto’s uit verschillende segmenten. Zij bieden ook een online berekeningstool waarmee u inzicht krijgt in uw maandelijkse kosten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de ANWB.