Zo kunt u in de stad ‘goedkoop’ parkeren

Getty Images

Parkeren in een grote stad is doorgaans niet goedkoop. Des te meer reden om goed om u heen te kijken, want ook binnen de stad lopen de tarieven enorm uiteen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die de tarieven in 32 Nederlandse steden onderzocht. De opvallendste conclusie: zonder veel moeite kunt u veel geld besparen.

Een stukje lopen

Het zal u vast niet verbazen dat Amsterdam qua tarieven met kop en schouders boven de andere steden uitsteekt. Een uurtje parkeren in Q-Park De Bijenkorf kost u 9 euro. Maar wees gerust: u kunt ook voor de helft van dit bedrag parkeren in Amsterdam, in garage Markenhoven. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is zo’n twintig minuten lopen.

Ook in andere steden zien we dit fenomeen: in bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht hanteren de duurste parkeergarages een uurtarief van 6 uur, terwijl u een paar honderd meter verderop uw auto voor minder dan de helft kwijt kunt. Opvallend genoeg zijn het vrijwel ook overal de Q-Park garages die het duurst zijn.

Een plekje op straat?

In sommige steden loont het om een parkeerplekje op straat te zoeken. In Amsterdam bijvoorbeeld, waar een plekje aan de Amsterdamse grachten maar z’n 5 euro per uur kost. Of in Den Haag, waar het straattarief gemiddeld 2,70 euro per uur bedraagt. Toch zijn deze lagere prijzen redelijk uitzonderlijk. Gemiddeld gezien is het goedkoper om uw auto in een parkeergarage te zetten: het uurtarief ligt hier op 2,74 euro, tegen 3,94 euro per uur voor een parkeerplek op straat. Dit komt omdat parkeerplekken straat eigenlijk bedoeld zijn voor omwonenden; met de hogere tarieven proberen gemeenten het parkeren hier te ontmoedigen.

Dagkaarten

Onder andere Alkmaar, Delft en Leiden zijn een verhaal apart: in deze steden kunt u alleen nog maar een dagkaart kopen om op straat te parkeren. Met een prijs die varieert tussen de 20 en 30 euro, nodigen deze steden niet uit om even snel een boodschap te doen.

In Deventer kost een dagkaart €25. Hiermee kunt u parkeren op een plek in het centrum waar voorheen alleen vergunninghouders - voornamelijk bewoners - mochten staan. Voor een korte boodschap heeft de gemeente 'flitsparkeren' ingevoerd. U kunt dan tegen een laag tarief kort parkeren, maar na 120 minuten betaalt u een dubbel tarief.

Vergelijken loont

Wilt u er zeker van zijn dat u niet te veel betaalt voor een parkeerplek? Dan moet u de verschillende parkeertarieven in de stad met elkaar vergelijken. Let er hierbij op welke tijdseenheid achter het tarief staat. Sommige garages lijken goedkoop, maar noemen een prijs per 20 of 30 minuten. En kijk goed hoe het uiteindelijke tarief berekend wordt: per minuut, per 20 minuten, per uur etc. Het is zo zonde als u voor een minuut extra meteen een volledig uur moet aftikken.

Goedkope alternatieven

Er zijn steden waar u de eerste twee uur nog gratis kunt parkeren. Bijvoorbeeld in de parkeergarages Il Palazzo in Alkmaar en Stadshart P1 in Zoetermeer. Maar parkeren buiten kantooruren kan ook steeds vaker bij bedrijven. De organisatie ParkBee verhuurt parkeerterreinen en garages van bedrijven op momenten dat deze gesloten zijn. De tarieven liggen hier dikwijls zo’n 30 tot 50 procent lager dan in de binnenstad.

Bron: RTL Z

Auteur