Buiktyfus door salmonellabacterie

Ziek van eten of kraanwater

Getty Images

In Azië, Afrika en Zuid-Amerika kan het voedsel minder veilig zijn dan thuis. Zo kunt u van het kraanwater op uw tropische bestemming buiktyfus krijgen. Wat is het en wanneer is een inenting verstandig?

Buiktyfus is een besmettelijke maag-darmziekte. De oorzaak is een bepaald type salmonellabacterie, de Salmonella typhi. In Nederland komt het zelden voor, maar in het buitenland kunt u er wel mee in aanraking komen.

Besmetting

U loopt deze salmonellabacterie op als u eten of drinken binnenkrijgt dat ermee besmet is. Vaak gebeurt dat door gebrekkige hygiëne. De bacterie zit namelijk in de ontlasting van iemand die buiktyfus heeft of de bacterie bij zich draagt. Wast diegene zijn handen niet goed na een wc-bezoek en maakt hij vervolgens jouw eten klaar, dan kun jij het zo ook krijgen. Via een wc-bril, kraan of deurknop kan de bacterie op de handen terechtkomen en via de handen in uw mond.

Symptomen

Bent u besmet, dan wordt u na gemiddeld acht tot veertien dagen ziek. U krijgt koorts die langzaam toeneemt, diarree of obstipatie, hoesten, hoofdpijn en buikpijn en hebt minder trek in eten. Soms ontstaan er rode vlekken op de huid. Na een tijdje kunt u zich suf gaan voelen. U kunt erg ziek worden en zelfs overlijden aan onbehandelde buiktyfus.

Buiktyfus voorkomen

Gaat u twee weken of langer naar een gebied waar veel buiktyfus voorkomt, dan is het verstandig om u tijdig te laten inenten. Dat kan door middel van een injectie die drie jaar bescherming biedt. U kunt ook een serie van drie capsules innemen, dat werkt ongeveer een jaar.

Vaccinatie tegen buiktyfus werkt niet 100 procent. Als u ingeënt bent is het risico dat u er last van krijgt kleiner, maar u kan nog steeds geïnfecteerd raken. In landen met een hoog risico zijn daarom strenge hygiënemaatregelen aan te raden:

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep. In ieder geval voor het eten en als u naar het toilet bent geweest.
  • Drink geen kraanwater, maar alleen water uit verzegelde flessen waarvan u zeker weet dat ze nog niet eerder open gemaakt waren. Misschien drinkt de lokale bevolking zonder problemen water uit de kraan, maar dat is geen garantie dat het leidingwater veilig is voor jou. In landen waar buiktyfus heerst, hebben de bewoners antistoffen opgebouwd tegen de bacterie. Zij krijgen nergens last van, maar toeristen wel.
  • Gebruik geen ijsklontjes, want deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.
  • Vermijd salades, rauwkost, ongeschild fruit en ongekookte melkproducten. Schil vruchten zelf.
  • Eet alleen voedsel dat vers gekookt of gebakken is en helemaal gaar is. Dat geldt zeker voor vlees, vis en schaal- en schelpdieren.

Antibiotica

Krijgt u buiktyfus, dan heeft u antibiotica nodig. In orale vorm of toegediend via een infuus in het ziekenhuis. Was zo lang u de bacterie bij zich draagt uw handen vaak en grondig met water en zeep. Maak eten op een hygiënische manier klaar en poets dagelijks de wc. Zo voorkomt u dat u de bacterie overdraagt op anderen.

Na het doormaken van buiktyfus bent u er tijdelijk immuun voor. Toch kunt u opnieuw ziek worden van de Salmonella typhi-bacterie.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • RIVM
  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
  • GGD Reisvaccinaties