Hoe ziet mijn ontlasting eruit?

Afwijkingen in de ontlasting

Getty Images

Het is helemaal niet zo gek om af een toe eens in het toilet te kijken om te zien hoe uw ontlasting eruitziet. De vorm en kleur van de ontlasting kunnen u namelijk veel vertellen over uw gezondheid!

Normale ontlasting is smeuïg en bruin van kleur. Dit kan veranderen onder invloed van het voedingspatroon, maar ook door bepaalde aandoeningen. Wanneer u rode kool heeft gegeten dan kan uw ontlasting hiernaar kleuren, dat is normaal. Maar als u iets vreemds opmerkt, kunt u beter even contact opnemen met een huisarts. [ITEMADVERTORIAL]

Harde ontlasting

Als de ontlasting hard en droog is en in keutels uiteenvalt, dan heeft de ontlasting te lang in de dikke darm gezeten. De dikke darm heeft dan veel water uit de ontlasting gehaald, waardoor deze hard wordt. U kunt hierdoor last krijgen van verstopping.

Dunne ontlasting

Dunne en waterige ontlasting is mogelijk te snel door de dikke darm gegaan. Deze heeft hierdoor te weinig tijd gehad om genoeg vocht aan de ontlasting te onttrekken. Ook wanneer u buikgriep heeft, of ontstekingen in de darmen, kan diarree ontstaan.

Er zijn twee vormen van diarree: acute en chronische diarree. Acute diarree ontstaat plotseling en wordt vaak veroorzaakt door het buikgriepvirus. Ook bacteriën en parasieten kunnen acute diarree veroorzaken. Het eten of drinken van besmet voedsel is vaak de bron van deze ziekteverwekkers.

Chronische diarree is lang aanhoudende diarree, die vaak wordt veroorzaakt door chronische darmaandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom, voedselallergieën, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Slijm en bloed

Een beetje slijm bij de ontlasting is noodzakelijk voor een goede stoelgang. Zonder slijm zou u obstipatie krijgen. Wanneer er overmatig slijm bij de ontlasting zit, betekent dit dat de darm geïrriteerd is. Er kan sprake zijn van ontstekingen.

Wanneer u helderrood bloed bij de ontlasting ziet, is dit meestal onschuldig. Het kan gaan om een wondje aan de anus, de darmwand of om aambeien.

Ziet u strepen of klonten bloed in de ontlasting, dan kan dat wijzen op ontstekingen in de darmen. Vaak heeft u dan ook last van diarree. In dit geval, en ook wanneer er overmatig slijm bij de ontlasting zit, moet u de huisarts raadplegen.

Pikzwarte ontlasting

Hele zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding vroeg in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld de slokdarm, de maag of de dunne darm. Het bloed wordt dan zo vermengd met de ontlasting, dat het niet meer herkenbaar is als bloed. Pikzwarte ontlasting is een reden voor een bezoek aan de huisarts.

Ontkleurde ontlasting

De bruine kleur krijgt de ontlasting door galvloeistof. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Vanuit de galblaas gaat het gal naar de darmen, waar het bijdraagt aan de vertering van vet.

Wanneer er onvoldoende galproductie plaatsvindt, is een leveraandoening de mogelijke oorzaak. Bij een obstructie van de galwegen, door bijvoorbeeld galstenen, is er wel genoeg gal, maar dan kan de gal niet meer in de darmen komen. Wanneer er geen gal in de darmen komt, zal de ontlasting witgeel kleuren.

Auteur