Heb ik EHEC opgelopen?

EHEC-besmetting: de symptomen

Diarree, buikkrampen en braken. Drie symptomen van een besmetting met de EHEC-bacterie. Welke symptomen kent een besmetting met deze darmbacterie nog meer? En wanneer is het besmettelijk?

De periode tussen besmetting met de EHEC-bacterie en het optreden van de eerste symptomen - oftewel de incubatietijd - kan variëren van drie tot acht dagen. De meeste mensen merken de verschijnselen op op dag drie of vier. Gedurende die tijd bent u al besmettelijk voor je omgeving. Zelfs zonder dat u zelf echt last hebt, kunt u de bacterie nog wekenlang uitscheiden via de ontlasting.

De klachten
EHEC kan al klachten veroorzaken als u aan slechts een kleine hoeveelheid bacteriën bent blootgesteld. Enkele symptomen van een EHEC-infectie kunnen zijn:

* waterige diarree, die vaak overgaat in bloederige diarree
* buikkrampen
* koorts
* braken
* lusteloos gevoel

De meeste mensen die een EHEC-besmetting hebben opgelopen, herstellen binnen een dag of tien. Bij ouderen, mensen met een verminderde weerstand en jonge kinderen kunnen de gevolgen van een besmetting echter ernstig zijn en kan de infectie zelfs levensbedreigend worden.

HUS
Het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is een van de levensgevaarlijke aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van een EHEC-besmetting. Er wordt geschat dat ongeveer 10 procent van de EHEC-geїnfecteerden uiteindelijk HUS ontwikkeld.

Orgaanschade
Door (inwendige) bloedingen kunnen ook andere organen beschadigd raken. Er kunnen bloeduitstortingen op de huid verschijnen en ook de lever en milt kunnen aangetast worden. Daarnaast bestaat er bij dit soort darminfecties altijd een grote kans op uitdroging; het is dus belangrijk voldoende te blijven drinken.