Hoe vaak moet je je oordopjes schoonmaken?

Maak je 'oortjes' minstens één keer per maand schoon

oordopjes-videobellen-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: hoe vaak moet je je oordopjes schoonmaken?

Videobellen met je collega's en naar je favoriete muziek of podcasts luisteren tijdens je dagelijkse ommetje: we gebruiken onze oordopjes in deze tijd meer dan ooit. En aangezien we onze oren niet hoeven schoon te maken, komt het oorsmeer (in kleine beetjes) naar buiten en dus ook op je oordopjes terecht. Maak je je oordopjes niet regelmatig schoon? Dan blijft er niet alleen oorsmeer op zitten, maar ook andere viezigheid als make-up, zweet, stof en bacteriën. Niet fris, en op den duur gaat de geluidskwaliteit er ook nog eens op achteruit.

Minstens één keer per maand

Tijd dus om je 'oortjes' een schoonmaakbeurt te geven! Hoe vaak je dit moet doen, hangt ervan af hoe vaak en waarvoor je ze gebruikt. Speciale sportoordopjes kun je bijvoorbeeld beter vaker schoonmaken vanwege het zweet. Daarnaast ligt het er ook aan welke oordopjes je hebt. Gaan ze over je oren, zoals bij een koptelefoon, of echt in je oren? En hebben ze een draad, of zijn het draadloze? Misschien bestaan ze wel uit verschillende losse onderdelen. Houd hier allemaal rekening mee. Je kunt voor het gemak in ieder geval één keer per maand aanhouden. Denk je dat het in jouw geval vaker nodig is, dan kun je het bijvoorbeeld ook één keer per twee weken even doen. Wat jij het fijnst vindt!

Zo maak je je oordopjes schoon

Hoe maak je je oordopjes eigenlijk op een veilige manier goed schoon, zonder dat je ze beschadigt? Met deze handige tips:

  • Gebruik een droog microvezeldoekje om het oppervlakkige vuil eraf te halen.
  • Zijn je oordopjes heel vies? Dan kun je met een wattenstaafje of oude tandenborstel proberen hardnekkiger vuil te verwijderen. (Let op: gebruik geen scherpe objecten als een tandenstoker. Die kan je oordopjes beschadigen of vuil juist dieper wegduwen.) Houd hierbij de speakers omlaag, zodat het vuil er gemakkelijk uit kan vallen. Het wattenstaafje kun je eventueel indopen in water of alcohol, maar controleer eerst even de handleiding of je oordopjes hier tegen kunnen. (De Apple AirPods kunnen bijvoorbeeld niet tegen alcohol - dan slijt de witte laklaag.) Pas ook op dat het vocht niet in de speakers komt.
  • Heeft je oordopjes meerdere onderdelen (bijvoorbeeld opzetstukjes), maak deze dan los als dat kan en laat ze even weken in lauwwarm water, een drupje afwasmiddel en/of zeep. Daarna kun je ze het beste een nachtje goed laten drogen.
  • Belangrijk: leg je oordopjes zelf nooit in water, ook al zijn ze waterbestendig.
  • Heb je oordopjes met draad? Gebruik hiervoor een doekje of watje met een beetje alcohol.
  • Een koptelefoon maak je ook eenvoudig schoon door een beetje alcohol op een watje te doen. Water trekt in de hoofdtelefoon, dus gebruik dit liever niet. Ga ook niet over de speakers of open delen om beschadiging te voorkomen. Heeft je koptelefoon stoffen oorkussens? Dan kun je een stofroller gebruiken om het overtollige stof te verwijderen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp