Barbecueën: zo gezond als u maar wilt

Tips voor veilig, gezond en lekker

Met het verschijnen van de eerste zonnestralen komt ook de barbecue weer uit de schuur. Lekker buiten eten als het 's avonds weer aangenaam is. Vlees, vis, groenten en stokbrood: u bereidt het op de barbecue. Voor een gezonde barbecue moet je je wel aan wat regels houden.

Er zijn bij barbecueën verschillende veiligheidsaspecten waar u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld met betrekking tot het voedsel of brandgevaar. Voor de buitenkokers hier een handig overzicht met gezonde tips!

Etenswaar

  • Zeker in de zomer moet u uitkijken met de houdbaarheid van eten. Ook als het buiten warm is, moet u opletten dat het eten niet te lang ongekoeld blijft staan. U wilt tenslotte uw gasten geen voedselvergiftiging op laten lopen.
  • Haal vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast.
  • Zorg dat rauw vlees of vis niet met elkaar in aanraking komt, maar ook niet met het bereide vlees of vis.
  • Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met uw handen aan.
  • Maak het rooster grondige schoon voor aanvang.
  • Als u van plan bent groot vlees, zoals spareribs of een halve kip, klaar te maken, kunt u het vlees in de keuken alvast voorgaren.
  • Zet kleine porties eten op tafel. Zo krijgt het niet de kans om op te warmen en bacteriën te ontwikkelen.
  • Zout ontrekt vocht aan het vlees waardoor het geen mooi korstje krijgt. Strooi er dus pas zout op na de bereiding.

Gezond barbecuen

Variatie is het succes van een barbecue. Hoewel veel mensen het nog bij worstjes, saté en stokbrood houden, kunt u heel goed verschillende groentes, vispakketjes en andere culinaire hoogstandjes buiten bereiden. Het is ook gezonder niet altijd hetzelfde te maken en te eten. Vooral als u vaak barbecuet.

Met aanmaakblokjes en brandgel

Gebruik alleen houtskool waarvan op de verpakking staat dat het geschikt is om te barbecueën. Aansteken moet u nooit met (geverfd of ongeverfd) hout of petroleum doen. Het verbrandt namelijk nooit helemaal en zo kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Gebruik aanmaakblokjes of brandgel, dat is het veiligst voor uw gezondheid. Leg er pas vlees op als de houtskooltjes gloeien en een wit laagje as hebben. Dat duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Dan is de barbecue op de juiste temperatuur.

Verbrand vlees

Het gerucht gaat dat veel barbecueën kan leiden tot een hoger risico op kanker, bijvoorbeeld als u vaak vlees eet dat verbrand is en er zwart geblakerd uitziet. Het zou voornamelijk komen door Pca: polycyclische aromatische koolstoffen. Dat is een giftige stof die vrij komt bij roosteren op houtskool. Als u zorgt dat uw vlees niet verbrandt en u bakt het op de juiste temperatuur, beperk u het ontstaan van het giftige Pca tot een minimum.

Tips om het ontstaan ervan te minimaliseren:

  • Hoe groter de afstand tussen het rooster en de hete houtskool hoe beter.
  • Laat vlees, vis, groenten en brood nooit in contact komen met vlammen.
  • Als u vet vlees heeft of vlees of vis dat gemarineerd is, kunt u met een aluminium schaaltje het vet opvangen. Snij het overtollige vet aan vlees weg en gebruik weinig olie. Als het vet op de houtskolen komt, ontstaat door verbranding Pca.
  • Verbrand vlees is niet goed voor u door de verhoogde concentratie Pca. Het is echt aan te raden dit niet te eten.
  • Elektrisch barbecueën is een stuk gezonder, maar of het net zo leuk is?

Brandveiligheid

Buiten koken op een barbecue brengt een brandrisico met zich mee, maar als u de veiligheid in acht neemt kan er weinig gebeuren. We geven u alvast wat handige tips, zodat uw zomerse barbecue niet in het bluswater zal vallen.

  • Een aanzienlijk aantal brandwondengevallen komt door onveilig barbecuen. Even niet opletten of een huisdier dat ergens tegenaan stoot: een ongelukje zit in een klein hoekje.
  • Houd de barbecue in de gaten, ook als het bakken en braden klaar is en de houtskool alleen nog smeult. Het is nog steeds erg heet!
  • Gebruik nooit (brand)alcohol op het vuur. Grote steekvlammen zijn levensgevaarlijk.
  • Kinderen en huisdieren zijn onvoorspelbaar en moet u uit de buurt houden van het vuur.
  • Let op uw schort of blouse en zorg dat ze niet overhangen.
  • Vetspetters kunnen venijnige brandwondjes veroorzaken. Niet met blote armen of benen barbecuen is een manier om dit te voorkomen.
  • Het is geen goed idee om een brandende barbecue te verplaatsen.
  • Blus een smeulende barbecue nooit met water. Door het temperatuurverschil kan de vuurkorf springen.

Originele BBQ-tips

  • Fruit is heel geschikt om te roosteren. Bijvoorbeeld ananas op een stokje of aardbeien en peer in folie. Lekker als toetje!
  • Barbecuen kan lijnvriendelijk zijn. Vervang de sausjes door yoghurtvarianten, eet meer salade dan vlees, gebruik mager vlees of vis en gebruik matig olie.
  • Kies eens voor noten-, meergranen-, volkoren- of bruinbrood in plaats van gewoon wit stokbrood. Dergelijke broden leveren meer voedingsstoffen en een meer verzadigd gevoel door de hoeveelheid voedingsvezels.

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door N. Selokarang (niet gecontroleerd) op di, 23-5-2017 - 20:29

Aanvulling op de barbecue tips:
Met kokosbriketten van Pro Coco komen er geen gevaarlijke stoffen vrij, verbrand het vlees niet en hoeft men de briketten tijdens het barbecue festijn niet aan te vullen. Zie www.prococo.nl