Het grote anti-rimpelplan

Getty Images

Rimpels zijn barstjes in de huid die vooral ontstaan op plekken waar we de spieren samentrekken. Wat kun je ertegen doen?

Waarom heeft de een op z’n 60ste nauwelijks rimpels en krijgen anderen ze al op jonge leeftijd? Het geheim schuilt voor een deel in je genen. Heeft je moeder op latere leeftijd een schitterende huid, dan is de kans groot dat jij dezelfde mazzel hebt. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij het tempo waarin de huid veroudert. En die heb je grotendeels zelf in de hand.

Zorg voor een goede nachtrust

’s Nachts wordt er hard gewerkt door je huid. Dat kan alleen als je slaapt. Vandaar dat je eruitziet als een ­vaatdoek als je slecht hebt geslapen. Je huid heeft dan nauwelijks kans gekregen om de broodnodige herstel­werkzaamheden naar behoren te ­verrichten.Als je slaapt, maakt je huid acht keer sneller nieuwe huidcellen aan. Dat gebeurt vooral in het holst van de nacht, tussen één en drie uur. Het DNA dat overdag schade heeft opgelopen, wordt in de nachtelijke uren hersteld. Ook van rode vlekken, uitslag en jeuk kan de huid zich het best ’s nachts herstellen. Collageen en elastine, beide belangrijk voor de elasticiteit en stevigheid van de huid, worden net als huidvetten (lipiden) vooral ’s nachts aangemaakt en waar nodig aangevuld.

Eet beautyfood zoals tomaat

Ook gezond eten en een gezonde ­levensstijl zorgen voor een mooie huid. Een aanrader: tomaat. De vrucht zit vol lycopeen, een ­natuurlijke rode kleurstof. Lycopeen is een ­krachtige antioxidant die de huid­cellen ­beschermt tegen schade door uv-straling van de zon. De stof geeft ­bovendien een boost aan de vorming van nieuwe huidcellen, van collageen (dat stevigheid geeft aan de huid) en van hyaluron (een vochtvast­houder). Verder zitten tomaten vol vitamine A, dat rimpels bestrijdt, en vitamine C, dat een rol speelt bij de vorming van collageen en de weerstand van de huid verbetert.

Als je last hebt van een gevoelige of droge huid kan het helpen om vette vis te eten; deze vis zit vol gezonde omega 3-vetzuren. Eet ook veel avocado’s. Dankzij de hoge concentratie aan ­onverzadigde vetzuren hebben ze een herstellend effect op je huid en ze bevatten veel ­vitamine E.

Doe aan gezichtsgymnastiek

Zoals je je lichaam in vorm houdt met gymnastiek, kun je ook je gezicht in model houden met doelgerichte spieroefeningen.

Dagelijks een paar minuten voor de spiegel gekke bekken trekken zorgt op den duur voor strakkere ­contouren en een steviger huid. Maak bijvoorbeeld minimaal tien keer met je mond afwisselend een kleine ‘O’ en een grote ‘A’. Dit ­verstevigt de huid rondom je mond. Tegen overhangende oogleden sper je je ogen zo’n twintig keer wijd open, waarbij je tegelijkertijd je wenkbrauwen optrekt. Tussendoor steeds ontspannen.

Door twintig keer je tong naar het puntje van je neus te steken, ­verstevig je de halsspieren en voorkom en vertraag je een onderkin. Tegen hangwangen trek je je lippen strak over je tanden en beweeg je je mond twintig keer afwisselend naar rechts en naar links.

Beweeg in de buitenlucht

Geen enkele make-up kan op ­tegen het effect dat een fietstocht of ­stevige wandeling heeft op de huid. Je ziet er daarna stralend, blozend en ­gezond uit. Dankzij de intensieve ­beweging wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Je krijgt er niet alleen een frisse teint van. De huid krijgt ook meer voedingsstoffen van binnen­uit. Dat merk je ook aan je nagels en je haar. Elke dag een wandeling of fietstocht maken is daardoor een gezonde mooimaker én goed voor je conditie.

Yves Rocher
Getty Images
Bescherm de huid

Wat ze in de oudheid al wisten, is ­inmiddels ook wetenschappelijk ­bewezen: cosmetica werken echt. Goede producten zijn onmisbaar om de huid in conditie te houden, ­aangezien een oudere huid dunner, droger en kwetsbaarder wordt.

Een dagelijkse noodzaak is een ­crème met een uv-bescherming (SPF), bijvoorbeeld:

  • La Roche-Posay Anthelios Ultra Crème SPF50 (€17,95)
  • Lancôme Rénergie Multi-Lift Ultra SPF25 (€105)
  • Yves Rocher Elixir Jeunesse UV Beauty Shield SPF30 (€35,90)

Wanneer een product niacinamide (vitamine B3) bevat, dan weet je dat het kalmerend, ontstekingsremmend en beschermend werkt. ­Niacinamide zorgt ook voor de aanmaak van ­ceramiden en vrije vetzuren, die ­beide de huid versterken. ­Het zit ­bijvoorbeeld in Paula’s Choice Resist Anti-Aging 10% Niacinamide Booster (€47).

Een ander ingrediënt met een ­bewezen werking is hyaluronzuur, onmisbaar voor de oudere, meestal vochtarme huid. Hyaluronzuur is een lichaams­eigen stof die in staat is duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht aan te trekken en vast te houden. Rijk aan ­hyaluronzuur is ­bijvoorbeeld Vichy Aqualia ­Thermal Riche (€12,95).

Zancaster
Getty Images
Vitamine C in cosmetica is belangrijk voor de vorming van collageen en kan pigmentvlekken verminderen. Ook vormt het samen met vitamine E een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen uv-­schade. Voorbeelden zijn Nivea Q10 Plus C Anti-Rimpel + Energy Oog­contourcrème (€14,99) en Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate (€58).

En dan is er tot slot retinol, oftewel vitamine A, misschien wel de bekendste effectief werkende stof tegen rimpels. Deze stof zit onder andere in Lancaster Total Age Correction Complete Anti-Age Retinol-in-Oil Night Cream (€90).

Niet fijn voor de huid

Roken
Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten nauwer worden. Dit ­belemmert de doorbloeding van de huid en daarmee ook de toevoer van ­voedingsstoffen. Stevige ­rokers hebben dan ook vaak een vale huidskleur. Ook krijgen rokers vaak rimpels bij de ­bovenlip doordat ze voortdurend hun mond rond de sigaret samentrekken.

Suiker
Wanneer suiker zich aan ­eiwitten in ons lichaam hecht, worden schadelijke moleculen gevormd. Dit proces heet glycatie. Ook collageen (dat voor stevigheid en souplesse
van de huid zorgt) is niets anders dan een eiwit. Op den duur kan suiker de ­eiwitten zo ­beschadigen dat de huid verslapt en rimpels ontstaan.  

Alcohol
Weleens na een avond doorzakken wakker geworden met een droge mond en barstende hoofdpijn? Alcohol droogt uit, vandaar die kater the day after. Ook aan je huid wordt vocht onttrokken. Bovendien ver­mindert alcohol de productie van ­collageen.

Stress
Spanningen zijn niet goed voor de huid. Het zorgt voor meer ­schadelijke vrije radicalen. Door te veel stress houden (huid)cellen er eerder mee op zich te delen. Ook worden er minder nieuwe huidcellen aangemaakt.

Zonlicht
De zon is de allergrootste boosdoener als het gaat om rimpels. Zonlicht is voor 90 procent verant­woordelijk voor de zichtbare huid­veroudering.

Meer weten over schoonheid en huidverzorging? Kijk op www.plusonline.nl/beauty

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine oktober 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur