Je eigen haar knippen of verven: do’s & don’ts

Getty Images

De kapperszaken in Nederland moeten, net als veel andere ondernemers, hun deuren sluiten vanwege het coronavirus. Dat betekent dat je de komende paar maanden je eigen haar moet knippen als het echt niet meer kan. Hoe doe je dat? 

Niet alleen de kapperszaken moeten verplicht stoppen met knippen, ook de thuiskappers mogen niet meer aan het werk. De ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie), benadrukt dit op hun website. Kappers mogen écht niet meer aan het werk, het is een te groot risico om besmet te worden of het coronavirus te verspreiden. [ITEMADVERTORIAL]

Zelf knippen: niet doen

Zelf je haar knippen wordt toch wel afgeraden. Vooral omdat, als het fout gaat, je de komende tijd vast zit aan dat kapsel en het in sommige gevallen moeilijk wordt voor de kapper om het te herstellen (als we weer naar de kapper mogen). Knippen is niet voor niets een vak, benadrukt de ANKO. Ook de puntjes bijknippen wordt sterk afgeraden. Voor de mensen die het echt niet kunnen laten, zijn er wel kniptips zoals bij Trouw. Let op: het volgen van deze tips is geheel op eigen risico. 

Tondeuse

Kort haar kan vaak bijgehouden worden met een tondeuse. Zorg ervoor dat je alleen de zijkanten van het haar bijwerkt.

Tips om je haar te verzorgen

Er zijn gelukkig genoeg tips om problemen als gespleten haarpunten of een te droge hoofdhuid te voorkomen.

  • Was je haar niet te vaak. Zeker niet nu je meer binnen zit. Als je te vaak je haren wast, droogt je hoofdhuid uit en breken de haren af. Het hangt van je haartype af hoe vaak je precies moet wassen. Zo is het voor dik haar beter om minder vaak te wassen. Iedere dag je haren wassen is in ieder geval niet goed voor je hoofdhuid. Op Gezondheidsnet lees je meer over hoe vaak je jouw haar moet wassen.
  • Gebruik een voedend haarmasker. Er zijn verschillende typen haarmaskers die kunnen helpen bij bijvoorbeeld gespleten haarpunten. Neem voor advies over welk haarmasker bij jouw haar past, contact op met je kapper. 
  • Probeer niet te vaak aan je haar te zitten. Zo wordt het minder vet en hoef je het dus minder vaak te wassen of opnieuw te stylen.
  • Vraag een advies op maat bij jouw kapper. De meeste kappers geven graag advies over hoe jij jouw haar het beste kan verzorgen.

Verven

Bij een groot aantal kappers kun je een samengesteld pakket bestellen. Zo kun je, als je het echt niet kan laten, toch zelf je uitgroei bijwerken. Neem daarvoor contact op met jouw kapper. Zo krijg je advies op maat en is er een stuk minder kans dat het verkeerd uitpakt. De kappersbranche laat de klanten die echt niet kunnen wachten gelukkig niet alleen achter. Er zijn heel veel doe-het-zelf-video’s om ons een handje te helpen. We hebben hieronder een selectie gemaakt.

Bron: ANKO, Trouw, AD, Libelle, YouTube. 

Auteur